Читај ми!

Корпа већа од новчаника

Ступањем на снагу Закона о повећању ПДВ-а са 18 на 20 одсто, практично је све поскупело. За најмање два одсто повећане су цене већине производа у потрошачкој корпи, али и цене грејања, горива и цигарета. Удружење потрошача упозорава да је терет кризе пребачен на леђа купца.

Због повећања ПДВ-а са 18 на 20 одсто скоро све цене су скочиле. Једино што би требало да буде јефтиније јесте регистрација аутомобила. Наиме, због укидања четири таксе, регистрација би требало да кошта 3.000 динара мање.

"Од најављених појефитњења за регистрацију, укинута је само еколошка такса од 496 дин у просеку", каже Борис Боровић из аутокуће "Десет плус".

После упозорења Влади да се таксе и даље наплаћују, саопштено је да је дошло до грешке јер је инструкција о њиховом укидању издата током дана и да ће Влада вратити новац грађанима који су и данас платили те таксе.

Међутим, то је слаба утеха јер регистрација не стаје у потрошачку корпу у којој је све скупље. Ако је грађанима дневно за кућни буџет било потребно 1.000 динара, убудуће на то треба додати најмање двеста динара.

Ове јесени у већини градова биће скупље даљинско грејање, Београђани од данас скупље плаћају градски превоз, а до краја недеље очекују се и поскупљења безоловног бензина за три динара и дизела за девет динара по литру.

Статистика каже да је за трочлану породицу потребно 55.000 динара месечно. Ипак, рачуница Удружења потрошача каже да је реално неопходно двоструко више.

При том, указују на то да је поскупела и храна, иако је ПДВ на основне животне намирнице остао осам одсто. "Ми апелујемо на све трговце да се солидаришу са потрошачима", каже Вера Вида из Центра за заштиту потрошача.

Повећање ПДВ-а и талас поскупљења, према оцени стручњака, указују на, још већи, системски проблем.

Никола Алтипармаков из Фискалног савета каже да ако се има у виду да је стопа ПДВ-а у односу на регион оптимална а цене веће, онда је проблем у недостатку конкуренције.

За министра трговине Расима Љајића многи произвођачи су повећање ПДВ-а искористили да неоправдано драстично повећају цене.

"Пошто се цене слободно формирају на тржишту, маневарски простор државе у овој области је ограничен. Држава ће користити све механизме како би спречила велике поремећаје на тржишту, али је трајни лек борба против монопола и развој конкуренције", истакао је Љајић.

Према његовим речима баш зато ће приоритет ове Владе бити стварање услова да што већи број великих трговинских ланаца дође на српско тржиште.

У међувремену, сем са поскупљењима, потрошачи морају и да се изборе и са несташицом уља. Из Робних резерви саопштили су да ће испоручити 3.000 тона до краја недеље, а литар уља на тржишту кошта и до 180 динара.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару