Топлане траже помоћ државе

Половина топлана подигла је цене грејања, остале чекају одобрење за поскупљење. Министарка Зорана Михајловић потврдила је РТС-у да са топланама тражи решења како би смањиле губитке. Грађани све теже плаћају и рачуне за комуналије, а већина све ређе пали ауто јер је гориво скупо.

Први октобар у знаку је таласа поскупљења. Поскупљује грејање, а повећане су акцизе на дизел гориво и ауто-гас, па ће цене деривата на пумпама бити веће од три до 10 динара.

Половина топлана подигла је цене грејања, остале чекају одобрење за поскупљење. Неке траже чак и 40 одсто више цене грејања, енергенти су вишеструко скупљи, а Топлане грцају у дуговима и траже помоћ државе.

Марко Стојановић, директор Управе за енергетику Београда тражи да се у односу на цену енергета, који у цени грејања учествује између 60 и 70 процената,  дефинише одређен модел који би у зависности од цене енергета генерисао поскупљење услуге и то би свима било апсолутно познато.

Министарка енергетике Зорана Михајловић потврдила је РТС-у да са топланама тражи решења како би смањиле губитке и припремиле се за тржишно пословање.

"У неколико праваца ће договора свакако бити. Једна ствар је сама методологија обрачуна утрошка топлотне енергије. Ја сам увек за оно, о чему смо већ и говорили у претходном периоду, да колико се топлотне енергије потроши сваки грађанин треба и да плати", каже Михајловићева. 

Грађани све теже плаћају рачуне за комуналије. Већина све ређе пали и ауто јер је гориво прескупо.

Због већих акциза и пореза на додату вредност наредних дана нафташи најављују више цене и на пумпама, дизел-горива од 7 до 9 динара, ауто-гаса од 8 до 10 динара а бензина око три динара за литар. 

Аналитичари оцењују да ће поскупљење још више смањити промет. 

"Ма колико су порези и акцизе битни за буџет Србије, требало би да се свима гориво учини приступачније јер онда ће продаја бити већа. Самим тим ће држава зарадити више па ће опет имати на крају исту количину новца у буџету, а нафтне екопаније ће имати већи обрт", сматра Јелица Путниковић из "Балкан магазина".

Са 33 на 43 динара већи су и намети на цигарете. Према најавама, паклица ће бити скупља од 15 до 20 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару