Читај ми!

Октобарски скок цена

Храна, цигарете, средства за хигијену, неки су од производа који поскупљују у октобру. У већини градова рачуни за грејање ће бити већи од 10 до 20 одсто. Поскупљују и гориво и цигарете.

Од 1. октобра, порез на додату вредност, уместо 18 одсто, наплаћује се 20 одсто. Иако ПДВ на основне животне намирнице остаје осам одсто и оне ће поскупети.

Највише ће поскупети уље - од девет до 16 одсто, шећер - више од пет, месо - око три, млеко и млечни производи - од два до четири одсто, а кућна хемија и средства за личну хигијену - од један и по до пет одсто.

Изменама Закона о акцизама од 1. октобра акцизе на дизел гориво поскупеће за пет динара, на 42 динара по литру. Акцизе на оловни бензин биће повећане на 55 динара по литру, а на безоловни бензин остаће 49,6 динара по литру, док ће акцизе на течни нафтни гас бити повећане на 30 динара по килограму.

На лож-уље које се користи као гориво за моторна возила акциза ће бити 42 динара по литру, док ће у случајевима када се користи за грејање или у пољопривреди акциза бити 2,5 динара по литру. Прописано је и да се акциза наплаћује и на адитиве за гориво, и то у износу једнаком акцизи на дериват нафте у који су додати.

Све у свему, због повећаних акциза, цене деривата на пумпама биће веће од 3 до 10 динара.

Због поскупљења енергената, у већини градова у октобру ће бити и веће цене грејања - од 10 до 20 одсто.

Тако ће, на пример, цене грејања и градског превоза у Београду бити веће за 18,5, односно 20 одсто. Нова цена грејања за квадратни метар стамбеног простора у престоници износи 106,6 динара укључујући и ПДВ, док ће појединачна карта у градском превозу, уместо 60, коштати 70 динара, а месечну маркицу ће запослени, уместо 2.680 плаћати 3.220 динара.

Од 1. октобра биће скупље и цигарете јер је специфична акциза повећана са 33 на 43 динара по паклици, а други део акцизе, који се плаћа по вредности биће смањен са 34 на 33 одсто.
Једино од понедељка појефтињује је регистрација возила.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару