Читај ми!

У нову недељу са новим ценама

Дуга листа поскупљења у Србији нова је брига за потрошаче. Куповна моћ за трећину мања него почетком године. Стручњаци тврде да је једини прави рецепт за обарање цена долазак нове конкуренције на домаће тржиште.

"Мој новчаник је као лук! Кад га отворим, почнем да плачем". То је текст који се ових дана све чешће може чути, јер већ од октобра храна, пиће, цигарете, козметика, кућна хемија, грејање и нафтни деривати добиће нове цене, више и до 20 одсто. И градски превоз у Београду биће скупљи за петину.

Векна хлеба "Сава" може да поскупи до 48 и по динара. Влада је усвојила уредбу којом се цена векне ограничава на тај износ, што је четири и по динара више од садашње цене и пет и по динара мање него што су тражили пекари. Уредба обавезује пекаре и да најпродаванија врста хлеба чини најмање 40 одсто укупне дневне производње.

Грађани кажу да немају пара и да због тога слабо купују. На пијацама, како истичу, купе по један патлиџан и празилук, а килограм шницли распоређују на три или четири ручка.

На београдској Каленић пијаци све чешће се купује дуван на меру.

И сами грађани истичу да их такав начин продаје подсећа на деведесете године, али да је тренутно много повољније.

"С обзиром на то да је паклица на трафици више од 100 динара, уштеда је више него значајна", каже продавац.

Од априла до јуна, просечно домаћинство у Србији располагало је са 50.000 динара, а трошило 47.000.

За храну, пиће, комуналије и транспорт просечно се потроши две трећине прихода. За остало, шта остане.

За годину дана куповна моћ је опала 30 одсто. Држава хитно мора да регује, јер је стандард становништва видно урушен, кажу у потрошачким организацијама.

Како објашњава Петар Богосављевић, из Покрета потрошача Београда, држава би морала да предузме мере да се ограничи злоупотреба монополског и доминантног положаја, као и да обезбеди елиминацију картелског договарања о ценама, посебно оних договарања између сектора производње, трговине и финансија.

Познаваоци тврде да је једини прави рецепт за обарање цена долазак нове конкуренције на домаће тржиште.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару