Читај ми!

Ускоро пројекат "Подриње"

Владе Србије и Републике Српске наредне недеље ће разговарати о пројекту "Подриње", у који ће бити укључено 25 општина. Један од првих задатака претварање Дрине у саобраћајни коридор.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Србије Верица Калановић и министарка за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић најавиле су да ће на наредној седници две владе, која ће бити одржана идуће недеље, предложити усвајање пројекта "Подриње" који ће отворити могућност за сарадњу у свим друштвеним областима - привреди, економији, здравству, туризму, култури, образовању.

Пројекат "Подриње", како су најавиле министарке, реализоваће се на три нивоа - националном, регионалном и локалном, а у њега је укључено 25 општина и милион и 300 хиљада људи, а један од привих пројеката биће претварање реке Дрине у саобраћајни коридор који ће модерном инфраструктуром везати становништво са обе стране реке.

Министарка Калановић је, након састанка са колегиницом из Републике Српске, истакла да сарадња Србије и Републике Српске нема граница и да је пројекат "Подриње" најбољи показатељ тога.

Калановићева је оценила да ће, захваљујући том пројекту, много бити урађено конкретно за грађане и да ће се са "предлагања платформи и грљења" најзад прећи на конкретне пројекте.

"Подриње је управо то - милион и 300 хиљада људи имаће прилику за унапређење стандарда, већу запосленост, подизање конкурентности привреде и заједнички излазак на трећа тржишта", додала је Калановићева.

Наводећи примере сарадње кроз пројекат "Подриње", Калановићева је истакла да је на данашњем састанку изнето бар 20 пројеката чији је основ привредна сарадња, али и искоришћавање саобраћајних потенцијала реке Дрине, заједничка туристичка понуда, и наступ у циљу постизања боље цене малине у продаји на "трећим" тржиштима.

РС идејни творац пројекта

Калановићева је додала и да је Представништво РС у Београду, које је и идејни творац "Подриња", већ припремило низ пројеката у пољопривредној поизводњи, трговини, о малограничним прелазима, ширењу тржишта, отварању заједничких могућности у области рибарства, еколикогије.

Министарка из Републике Српске Жељка Цвијановић је нагласила да се не ради о пројекту који је на свом почетку и навела да је Представништво РС у Београду већ контактирало општине на које се пројекат првенствено односи и послало им упитник кроз који су они истакли шта им је у интересу.

"Не радимо на памет, већ на основу исказаних интереса општине. Класификовали смо све пројекте и схватили да је економска сарадња и привреда основ свега, али да има још много простора, на пример, у здравству и туризму или коришћњу реке Дрине у решавању проблема суше и поплава", истакала је Цвијановићева.

Министарка РС је додала да ће "са постојећим инивијативама, попут Андрић града, то чинити гига пројекат у који ће, поред општина, моћи да се укључе и друге земље у окружењу, други ентитет БиХ и сви који су заинтересовани за сарадњу".

Цвијановићева је рекла да је сигурна да ће пројекат "Подриње" бити усвојен следеће недеље на заједничкој седници две владе, које ће потом моћи да га понуде свим осталим заинтересованим у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару