Читај ми!

Тендер за уљне шкриљце до краја године

Србија планира да до краја године распише тендер за експлоатацију и прераду уљних шкриљаца код Алексинца, рекао ресорни министар Милан Бачевић. Утврђене су резерве од 350 милиона тона уљних шкриљаца, истиче Бачевић.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић рекао је да Србија планира да до краја године распише тендер за експлоатацију и прераду уљних шкриљаца у Алексиначком басену.

Бачевић је у интервјуу за Бету навео да су утврђене резерве од 350 милиона тона уљних шкриљаца.

"О условима тендера се још договара, али је сигурно да ће посао добити компанија која буде дала најповољније услове и најпозитивније гаранције за заштиту животне средине", истакао је Бачевић.

Бачевић је поручио да министарство неће расписивати конкурс за консултанте за реализацију тендера, јер има потенцијала да и без њих уради тај посао. "Цене услуга консултаната су високе и неприхватљиве за министарство", додао је Бачевић.

Како је напоменуо Бачевић, министарство наставља истраживање уљних шкриљаца, јер постоје озбиљне индиције да их има у другим деловима Србије, не ослањајући се само на Алексинацки басен.

Према његовим речима, расписаће се тендери и за кориснике других налазишта уљних шкриљаца након утврђивања резерви.

Министар Бачевић је навео да се екплоатацијом и прерадом уљних шкриљаца тренутно успешно бави неколико кинеских, руских и естонских компанија и додао да су оне већ учествовале на тендеру за консултатна који је расписала претходна Влада.

Уљни шкриљац, камен налик угљу који у себи има у просеку десет одсто органске материје из које се добија нафта, највише се прерађује у Естонији, Кини и Бразилу, а велике залихе имају и САД, Русија, Мароко, Јордан.

Уљни шкриљци су неконвенционални извор енергије из кога може да се добије сирова нафта, гас и да се користи за производњу струје и топлотне енергије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару