Читај ми!

Српске финансије, решење за буџетске рупе

Србија се задужила милијарду долара на светском тржишту тако што је продала државне хартије од вредности. Рок доспећа је 2021. година, а камата 6,68 процената. То је повољније него прошле године, када се Србија први пут на тај начин задужила. Новац ће бити употребљен за измирење обавеза до краја године.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да је Србија успела да прода еврообвезнице на међународном тржишту у вредности од милијарду долара, чиме је обезбеђено финансирање буџетског дефицита за ову годину.

"Принос на еврообвезнице је 6,625 одсто годишње, много повољније од продаје коју је организовала претходна влада која је продала еврообвезнице за милијарду долара са приносом од 7,5 одсто", рекао је Динкић.

Рок доспећа је 2021. година, а камата 6,68 процената. У Министарству финансија кажу да су и сами били изненађени потражњом - четири пута већом од понуде.

Влада је због тога одлучила да подигне понуду еврообвезница са 750 милиона долара на милијарду. Највише купаца је било из Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

"Ово није била никаква тајна операција, било је тајно време, када ћемо да урадимо како бисмо обезбедили новац за плате, пензије и друге обавезе у наредном периоду", каже Влајко Сенић, државни секретар Министарства финансија и привреде.

Висина камате коју Србија плаћа на зајмове из иностранства, огледало је поверења инвеститора и њихове спремности да на рок од 10 година дају свој новац купујући српске државне обвезнице.

Међутим, у овом тренутку, влади не иде на руку то што су од почетка мандата чак две светске агенције снизиле оцене рејтинга земље и сврстале Србију у групу ризичних земаља за улагања.

Влајко Сенић каже да камата на еврообвезнице није мала, али да представља успех у постојећим околностима.

У поређењу са земљама региона, па чак и чланицама Европске уније, цена по којој се Србија задужила је оптимална, сматрају економисти, али упозоравају да задуживање не сме да иде у недоглед.

Иван Николић са Економског института наводи да задуживање није успех, али додаје је то било једино решење у овом тренутку.

Министар Млађан Динкић подсећа да би до краја 2012. Руска Федерација требало да одобри Србији милијарду долара, чиме ће тиме бити завршена финансијска конструкција за финансирање буџета за ову годину.

Динкић је навео да се Грчка тренутно задужује по камати од 20 одсто, Мађарска по стопи од 8,5 одсто, Румунија 7,8 одсто, Македонија 7,4 одсто, Русија 6,8 одсто, Шпанија 5,8 одсто, Хрватска 5,5 одсто.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару