Читај ми!

Министарства кроје буџете

Сва министарства до понедељка имају рок да доставе предлоге својих прихода и расхода. Мање субвенције привреди у буџету за 2013. годину, најавио министар Млађан Динкић. Наредне недеље састанак са Бојаном Пајтићем у Новом Саду, каже Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је свим министарствима достављен оквир за израду буџета за наредну годину и да на бази тога они до понедељка треба да доставе предлоге својих прихода и расхода.

Подсетивши да је основна претпоставка буџета за наредну годину смањење дефицита на 3,5 одсто бруто домаћег производа (БДП), Динкић је истакао да су сва министарства добила максималне оквире буџета и, унутар њих, и максималне износе за субвенције, куповину робе и услуга и буџетских кредита.

Министар је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да ће буџет за наредну годину бити стриктно у оквиру тих лимита.

Динкић је навео да ће највеће смањење буџета бити у оквиру Министарства финансија и привреде, које ће на сопственом примеру показати потребу за штедњом у буџету.

Субвенције за привреду ће у наредној години бити смањене са 32 на 26 милијарди динара, рекао је Динкић и додао да ће у оквиру тих средстава бити довољно новца и за субвенционисане кредите и за друге програме.

Он је навео да ће се уштеде направити на субвенцијама у предузећима у реструктурирању, којима ће тај процес бити ограничен до 30 јуна 2014. године, до када ће бити решен њихов статус.

Динкић је најавио и да ће у наредној години наставити субвенционисање кредита за ликвидност, бар у првој половини године, јер се у 2012. очекује привредни пад од 0,5 до један одсто, а у следећој години раст од најмање два одсто.

Према његовим речима, од 1. октобра обезбеђена су средства и за субвенционисане стамбене кредите у износу од 500 милиона динара, а биће обезбеђена и средства у буџету за наредну годину за те намене.

Саветница министра финансија за порески систем Милица Бисић рекла је да није било простора за смањење пореза и доприноса на плате и додала да је за смањење доприноса потребна реформа система обавезног социјалног и пензијског осигурања.

Истичући да се у наредној години неће смањивати субвенције пољопривреди, Динкић је додао да ће буџет за то министарство имати и инвестициони део из којег ће се финансирати бесповратна средства пољопривредницима.

Министар је најавио и да ће, паралелно са буџетом за 2013, бити предложен пакет од нових 14 закона, међу којима су и кровни закон о таксама и накнадама за коришћење добара од јавног значаја, као и закони о јавним предузећима и о порезу на добит који ће од понедељка бити на јавној расправи.

Он је прецизирао да ће новина у закону о јавним предузећима бити расписивање јавних конкурса за избор директора, и на републичком и на локалном нивоу.

Разговори са Пајтићем следеће недеље 

Министар Динкић рекао је да ће наредне недеље у Новом Саду са премијером Ивицом Дачићем разговарати са председником војвођанске владе Бојаном Пајтићем, у вези са примедбама на предвиђене буџетске приходе Војводине и измене Закона о буџетском систему.

Динкић је рекао да ће представницима војвођанских власти објаснити да тим буџетом добијају више у складу са реалним могућностима привреде.

Оцењујући изјаве Пајтића тим поводом као "политиканство", Динкић је рекао да ће разговарати са њим јер је говорио културним речником, док са потпредседником Скупштине Војводине Иштваном Пастором неће разговарати док му се не извини јер је давао некултурне изјаве.

Министар је објаснио да ће буџетом за 2013. за Војводину бити издвојено више средстава, јер ће основица за обавезни трансфер из буџета, од које Војводина добија седам одсто, износити 820 милијарди динара, много више од овогодишње основице од 750 милијарди динара.

Они, међутим, не желе тако увећани буџет за око пет милијарди динара већ више од тога чиме би били једини изузетак, указао је Динкић истичући да такве захтеве војвођанске власти нису испостављале претходној влади.

Министар је подсетио да су изменама Закона о буџетском систему укинути сопствени приходи буџетских корисника и да је основица за обрачун трансфера Војводини раније рачуната без тих прихода, тако да би сада било нерационално да се у њу урачунају и ти приходи јер би Војводини у условима кризе буџет био драстично повећан док се свима другима смањује.

Динкић је прецизирао да ће се убудуће основица за трансфер Војводини рачунати на основу пореских прихода, који су, према његовим речима, предвидиви са малим одступањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару