Читај ми!

Законом о јавним набавкама против корупције

Нацрт новог закона о јавним набавкама представља револуционарно решење у односу на претходна, изјавио председник Економског савета СНС-а Миленко Џелетовић, и додао да ће тај нацрт омогућити буџетске уштеде од најмање 500 милиона евра годишње.

Председник Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић истакао је, на јавној расправи поводом нацрта новог закона о јавним набавкама, да је тај нацрт снажан инструмент против корупције и разних незаконитих радњи које су Србију коштале стотине милиона евра годишње.

Како је Џелетовић објаснио на скупу у Привредној комори Београда, закон делује превентивно, јер отклања узроке корупције, а не последице и даје шира овлашћења Државној ревизорској институцији, Агенцији за борбу против корупције, Управи за јавне набавке и Комисији за заштиту права понуђача.

Подсетвши да је СНС поднео тај законски предлог још у фебруару у време старог сазива парламета, Џелетовић је рекао да тај Нацрт уноси много новина међу којима су набавке из иностраних кредита, затим куповина и закуп непокретности, новине у оквиру рестриктивног поступка и да се по први пут бави системском заштитом узбуњивача.

"Закон ће допринети свођењу буџетског дефицита Србије у прихватљиве оквире, јер ће се уштеде које ће настати његовом применом мерити стотинама милиона евра", поручио је Џелетовић.

Према његовим речима, Нацрт новог закона о јавним набавкама биће употпуњен свим конструктивним предлозима из јавних расправа.

Како је истакнуто на јавној расправи у Привредној комори Београда, прошле године је 10 одсто бруто домаћег производа или три милијарде евра потрошено по систему јавних набавки, док се према процени ММФ-а годишње у том систему изгуби 800 милиона евра.

Учесници дебате истакли су да је закон у функцији оживљавња привреде, изградњи ефикасних институција и сузбијања нерегуларности у јавним набавкама.

Координатор тима за израду Закона о јавним набавкама Бојан Терзић рекао је да тај правни акт уводи у законске оквире јавне набавке које до сада нису биле обухваћене.

Он је навео и да су детаљно уређене мере за спречавање корупције и сукоб интереса, а такође први пут је прецизно уређено и планирање набавки и предвиђено је да се утврди списак наручилаца обавезних да примењују процес јавних набавки.

Терзић је указао да је закон врло обиман, јер има 11 поглавља и 184 члана, али се тим правним актом многе ствари прецизирају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару