Читај ми!

Калановићева: Сузбити сиву економију

Сива економија у Србији на нивоу од око 40 одсто, каже министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић. Највише оних који раде на црно у области малих предузећа и предузетника, каже Калановићева.

На трибини "Сива економија, социјално-економски проблем у Србији" министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић изјавила је да је, према подацима којима располаже, сива економија у Србији на нивоу од око 40 одсто.

Калановићева је најавила да ће ускоро бити представљен нови законски предлог по којем ће запленом робе на 45 дана бити санкционисани они који из сиве економије не пређу у легалне токове до 2013. године, а уколико то не учине ни у року од 45 дана роба ће им бити трајно заплењена.

Говорећи о нивоу сиве економије у Србији, на трибини "Сива економија, социјално-економски проблем у Србији", она је рекла да неки помињу податак о учешћу већем од 50 одсто, али да се она са тиме не би сложила и да је према подацима којима располаже сива економија на нивоу од око 40 одсто.

"У Швајцарској је сива економија на нивоу од око 8,1 одсто, у САД 6,7 одсто, а у земљама у суседству, на пример Словенији између 20 и 22 одсто", навела је Калановићева.

Она је истакла да је за сузбијање те појаве неопходан сет различитих мера - олакшање пословања и оштрија контрола.

Министарка је рекла да није сигурна да само смањење пореза и доприноса може да доведе до значајног смањења сиве економије односно да до тога не може довести једна изоловна мера.

Као пример навела је одлуку о смањењу пореза и доприноса из маја 2011. године која је требало да доведе до тога да се радници из сиве зоне преведу у легалне токове.

"Неких резултата јесте било, дошли смо до цифре од 10.000 радника", додала је Калановићева и истакла да и упркос драстичном смањењу пореза и доприноса није било значајног смањења сиве економије.

Она је изразила очекивање да ће се нова влада озбиљније позабавити реформом инспекцијског система будући да постоји велики број инспекција, а мали број извршилаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару