Читај ми!

Мале шансе за аранжман са ММФ-ом

Председник Фискалног савета Павле Петровић сматра да ММФ неће одобрити нови аранжман Србији у октобру. ММФ ће чекати да Влада припреми буџет за 2013. годину, средњорочни план снажног смањивања дефицита и јавног дуга и политичку одлуку да спроведе озбиљне реформе у јавним финасијама, истакао Петровић гостујући на РТС-у.

Неизвесно је да ли ће Међународни монетарни фонд у октобру Србији одобрити нови аранжман, рекао председник Фискалног савета Павле Петровић и указао да ће за преговре са том институцијом пресудна бити спремност владе да среди јавне финансије на средњи рок.

Петровић је истакао да су мале шансе да до новог аранжмана дође упоредо са усвајањем буџета за наредну годину. Петровић такође сматра да ће ММФ чекати да Влада припреми буџет за 2013. годину и средњорочни план снажног смањивања дефицита и јавног дуга и политичку одлуку да спроведе озбиљне реформе у јавним финасијама.

"Тек када се покаже спремност може да дође до преговора. Пољуљано је поверење између Владе Србије и Међународног монетарног фонда и мој утисак је да ММФ очекује чврсте доказе да ће се ићи у том правцу", оценио је Петровић.

Говорећи о предложеном ребалансу буџета за ову годину, Петровић је рекао да постоје два пакета мера.

"Са једне стране уштеде и смањење дефицита као и порески пакет. Друга важна мера је ограниочавање плата и пензија и та два стуба које ће давати ефекте ове године донеће уштеде од 20 милијарди динара, али проблем је што је влада донела низ мера којим је расходе повећала за 25 милијарди, тако да је нето ефекат повећања дефицита неких пет милијарди динара, а требало је да се дефицит смањује", навео је Петровић.

За председника Фискалног савета то је "лош знак", јер је ребаланс буџета требало да буде први корак који би показао де се иде ка смањивању мањка у каси.

Говорећи о буџету за наредну годину, Петровић је рекао да постоје индиције да Министарство финансија хоће да сарађује са Фискалним саветом, али да је важније да постоји сарадња на среднорочном програму до 2016. године, јер кредибилан програм на који би се влада везала на четири године може довести да се изађе из тешке ситуације.

Петровић сматра да не треба више ићи са наметима привреди и што се тиче пореске реформе, да те намете не треба мењати, али да треба да дође до пореске прераподеле.

"У широкој слици мислимо да повећења пореза више не сме да буде и да сада главне реформе треба да буду на расходној страни. Ту је реформа субвенција, проблем предузећа у реструктуриању. Од сада треба обратити пажњу на расходној страни", закључио је Петровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару