Читај ми!

(Не)довољне економске мере

Србија је политички стабилна земља која је покренула програм за стабилизацију јавних финансија и смањење трошкова да би подстакла раст привреде, каже примијер Ивица Дачић. У Министарству финансија очекују нови аранжман са ММФ-ом. Мере и ребаланс су изнуђени, Влада није имала времена за суштинске промене, оцењују економисти.

Влада планира да наредне године уштеди око милијарду евра и да смањи минус у државној каси на четири одсто. Оно што не може да обећа јесте да ће јавни дуг бити смањен јер Србија мора још да се задужи, кажу у Министарству финансија, уз оцену да разговори с ММФ-ом нису лаки.

Примијер Ивица Дачић рекао је представиницима Међународног монетарног фонда да је Србија политички стабилна земља која је покренула програм за стабилизацију јавних финансија и смањење трошкова да би подстакла раст привреде.

Нико никог не убеђује, са ММФ-ом се не преговара већ се само утврђују чињенице, кажу у Министарству финансија. Ипак, надају се новом аранжману, већ у октобру.

"Наша амбиција је да имамо аранжман уочи доношења буџета за 2013. годину и да буџет буде усвојен крајем октобра, и да се пошаље у скупштинску процедуру. То смо рекли представницима ММФ", рекао је државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић.

ММФ-у су представљене мере за сређивање државних финансија. Влада још није утврдили које су агенције сувишне, али рачуна да ће њиховим укидањем и смањењем плата на максимално 162 хиљаде динара, уштедети највише 20 милијарди динара наредне године. Истовремно, више новца очекују због промене пореза.

Саветница министра финансија и привреде Милица Бисић рекла је да од приходних мера повећања пореза и пореских стопа до краја године очекује 16,7 а наредне 56,4 милијарде.

ПДВ на беби опрему није укинут, али има неких погодности за грађане.

"Свако ко има стан или било коју другу непокретност у власништву више од 10 година када је продаје неће бити обвезник пореза на капиталну добит", наводи Бисићева.

И док Влада објашњава мере појединачно, стижу и критике. Либерално демократска партија због њих тражи ванредну седницу Скупштине.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да је подизање ПДВ-а додатни притисак на привреду и са друге стране на становништво, а наводно то је мера којом се иде у сусрет привреде и становништва.

"Роба ће бити скупља и самим тим ће потражња бити мања, самим тим и производња ће бити мања и онда ће се увећати број незапослених у Србији", навео је Јовановић.

Мере и ребаланс су изнуђени, кажу економисти уз оцену да Влада није имала времена за суштинске промене.

"Влада РС је овим рбалансом доста блага, имајући у виду стање у државној каси. Први од предлога, који сам ја заступао јесте замрзавнаје плата и пензија", рекао је Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања.

Према његовим речима, повећање од два одсто представља демагошки маркетиншки сигнал, али неће то посебно помоћи становништву, јер ће ове године инфлација бити двоцифрена, 10 одсто.

Да је потребно замрзавање плата и пензија, сматра и ММФ. Како РТС незванично сазнаје највише их занима како ће се минус у буџету смањити на четири одсто. Ипак тема коју ових дана најчешће покрећу јесте, како су и најавили, измена закона о Народној банци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару