Читај ми!

Консолидацијом до уштеде 20 милијарди динара

Од консолидације јавних финансија очекује се уштеда од 20 милијарди динара до краја године, рекала саветница у Министарству финансија и привреде Милица Бисић. Влада предложила и измене закона за унапређење пореског система.

Очекује се да ће резултат велике консолидације јавних финансија бити уштеда од 20 милијарди динара у 2013. години, изјавила је данас саветница за порески систем у Министарству финансија и привреде Милица Бисић.

Коментаришући пакет мера за стабилизацију јавних финансија који је Влада Србије усвојила у понедељак, Бисић је објаснила да се та уштеда не односи на приходне мере које обухватају повећање пореза, пореских стопа, другачију организацију и примену различитих мера.

По том основу се до краја године очекује повећање прихода у износу од 16,7 милијарди динара, а у наредној години 56,4 милијарде динара, независно од поменутих уштеда, прецизирала је она на конференцији за новинаре у Влади Србије .

"Када се прерачунају губици од укидања парафискалних намета на локалном и централном нивоу и упореде са добицима који ће настати укључивањем сопствених прихода у буџетске биће остварен додатни прилив у буџет од најмање 10 милијарди динара", додала је Бисићка.

На питање новинара да ли су трошкови на расходној страни могли бити мањи, на пример када је реч о субвенцијама привреди и пољопривреди, Бисић је објаснила да су на наплату стигле раније обавезе, међу којима и према "Фијату", као и да су због незапамћене суше морала да буду обезбеђена додатна средства за помоћ пољопривредницима.

Суштина измене Закона о буџетском систему јесте обједињавање свих прихода у буџет и укидање сопствених прихода, као категорије, па тако сопствени приходи министарстава, органа, агенција више неће постојати.

Бисићка је као пример навела да ће преношење прихода Фонда за заштиту животне средине у централни буџет донети средства од четири милијарде динара.

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић рекао је да ће укидањем сопствених прихода буџетских корисника бити остварени додатни приходи од укупно 40 милијарди динара, од чега ће бити одбијено 20 милијарди динара, које ће они добијати на име трошкова из буџета.

Изменама закона до унапређења пореског система 

Поред законских измена усмерених на краткорочно решавање проблема у јавним финансијама, Влада Србије предложила је и усвајање низа измена закона чији је циљ унапређење постојећег пореског система, изјавила је Милица Бисић.

Када је реч о Предлогу измена Закона о пореском поступку и пореској администрацији, предвиђено је проширивање надлежности Пореске управе, због укидања Управе за игре на срећу и Републичког девизног инспектората.

Истовремено, Пореској управи биће враћена надлежност над прекршајним поступцима у тој области, која је била пренета на судове, као и другостепени поступак по решењима локалних самоуправа.

Планиран је и повољнији третман за одлагање пореског дуга обвезницима који сами пријаве немогућност редовне отплате, тако што ће бити омогућена отплата на рате и смањена камата, а биће успостављен и једнак третман кашњења у исплати обавеза и за државу и за пореске обвезнике.

Порез на додату вредност (ПДВ) на опрему за бебе неће бити смањиван, изјавила је Милица Бисић.

У разговору са новинарима она је рекла да постоји идеја да се уместо смањивања ПДВ-еа обезбеди додатна помоћ сиромашнијим породицама за добијање принове у породици, која би била намењена за опрему за бебе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару