Сретеновић: Добри резултати у ревизији

Савет Државне ревизорске институције постигао добре резултате у ревизији, враћено је шест милијарди динара буџет, побољшана је евиденција нефинасијске и финасијске имовине, спречена злоупотреба у јавним набавкама, рекао ревизор Радослав Сретеновић.

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Радослав Сретеновић изјавио је да би до 24. септембра, када истиче петогодишњи мандат Савета ДРИ, требало да буде завршен избор нових или реизбор садашњих чланова.

Сретеновић је у изјави агенцији Бета изразио очекивање да ће поново бити изабран на ту функцију због досадашњих добрих резулата, које је та институција постигла у процесу ревизије.

"Вратили смо шест милијарди динара буџет Србије, смањили дефицит буџета, побољшали евиденцију нефинасијске и финасијске имовине, спречили злоупотребе у јавним набавкама, открили низ неправилности, преко 800 милиона евра у последњој години", рекао је Сретеновић.

Према његовим речима, "добри ефекти ревизије нам дају могућност да Савет у овом саставу настави континуирани рад".

Парламент бира чланове Савета ДРИ на предлог Одбора за финансије, који може да кандидује нове чланове или предложи реизбор садашњег Савета.

По Закону о ДРИ чланови Савета имају мандат од пет година, а ту функцију могу обављати највише два пута. Савет има председника, потпредседника и три члана.

Савет ДРИ је изабран у септембру 2007. године, на основу Закона о ДРИ, усвојеног крајем 2005. године.

Сретеновић је навео да ће тражити измену тог закона у делу који предвиђа да само 20 посланика може да покрене смену чланова Савета ДРИ.

"То је мали број, чланови Савета могу да живе у страху, јер мала група може да покрене иницијативу за смену", рекао је Сретеновић.

Предлог је да процедуру смене може да покрене 90 до 100 посланика, односно двотрећинска већина у парламенту.

Државни ревизори су до сада поднели 193 пријаве за утврђене неправилности у трошењу буџетских средстава, од којих су 162 прекршајне пријаве, 29 пријава је за привредни преступ, а три су биле кривичне. Све пријаве су процесуиране, донето је седам правоснажних пресуда - шест осуђујућих и једна ослобађајућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару