Читај ми!

Дачић са делегацијом ММФ-а

Влада Србије покренула је програм за фискалну стабилизацију и смањење трошкова да би се осигурао привредни раст, рекао премијер Ивица Дачић на састанку са делегацијом ММФ-а. Амбиција Владе је да постигне нови аранжман уочи доношења буџета за 2013. годину, каже државни секретар Влајко Сенић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић разговарао је са члановима делегације Међународној монетарног фонда о политичкој и макроекономској ситуацији у земљи.

Премијер је истакао да је Србија политички стабилна земља и да је Влада Србије покренула програм за фискалну стабилизацију и смањење трошкова са циљем да се осигура привредни раст, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Намера Владе је да дијалогом са свим сегментима друштва дође до широког консензуса о програму изласка из економске кризе.

Дачић је упознао чланове делегације ММФ са пакетом мера које имају за циљ стабилизацију јавних финансија и заустављање раста буџетског дефицита, наведено је у саопштењу.

"Мере подразумевају елиминисање непотребних трошкова, али су социјално одговорне јер штите најшире слојеве становништва. На тај начин ћемо обезбедити 26 милијарди динара уштеде до краја ове године, а у наредној години уштедеће се око милијарду евра", рекао је Дачић.  

Сенић: Аранжман са ММФ уочи буџета за 2013. 

Амбиција Владе Србије је да постигне нови аранжман са ММФ уочи доношења буџета за 2013. годину током наредног месеца, изјавио је државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић.

Он је у изјави новинарима истакао да би Влада буџет за наредну годину требало да усвоји до краја октобра.

Сенић је оценио да не постоји проблем да се постигне договор са ММФ за 2013. годину, као и да је ова година изгубљена за смањење фискалног дефицита. 

Државни секретар је изразио уверење да ће у наредној години буџетски дефицит бити смањен на четири одсто БДП-а.

Сенић је објаснио и да мисија ММФ, која је тренутно у Србији, не води преговоре са Владом Србије већ је ту да стекне увид у стање јавних финансија земље и додао да је влада већ унапред послала те податке представницима Фонда који ће то анализирати и на основу тога ће се разговарати о даљој сарадњи. 

Што се тиче јавног дуга Србије, Сенић је нагласио да ове и наредне године неће бити могуће његово смањење већ само успоравање раста, док ће висина тог дуга бити умањена тек 2014. године. 

Делегација ММФ, коју предводи Зузана Мургасова, 10. септембра пленарним састанком са делегацијом Србије започела је разговоре које ће до 14. септембра водити са представницима Владе и Народне банке Србије.

Разговори са мисијом ММФ-а односиће се на анализу макроекономског стања и изгледа српске економије, актуелну фискалну ситуацију и утицај измена Закона о НБС на вођење монетарне политике, саопштила је Народна банка Србије.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару