Читај ми!

Како пословати са Израелом

Приведну сарадњу Србије и Израела могуће је унапредити јер за то постоје услови, кажу учесници семинара "Како пословати са Израелом". Србија има одличну шансу за економски пробој и ми желимо да будемо део тога, рекао израелски амбасадор.

Израелска привреда свој раст заснива на најнапреднијим технологијама. Многи не знају да смс технологија, усб меморија и компјутерске ај-си-кју говорне технологије потичу из Израела. Чак девет одсто бруто друштвеног производа Израелци реинвестирају у образовање, а пет одсто у развој истраживања.

Иако више од 60 одсто територије Израела прекрива пустиња уз нове технологије, та земља задовољава домаће потребе за храном, па је чак и извози.

Жељко Мардешић се већ 10 година бави наводњавањем кап по кап. Његова фирма "Аквадукт" најпре је увозила знање и технологију из Израела, онда су постали партнери, а сада пројекте и технологију извозе управо Израелцима.

"Израелска економија може да Вам понуди много по питању технологије, али наша јефтина радна снага и наша технолошка достигнућа базирана на хардверу итекако могу наћи места на њиховом тржишту, као и на тржишту где заједно можемо наступати према трећем партнеру", каже Жељко Мардешић.

Пре пет година једна израелска компанија почела је да инвестира у некретнине у Србији.

Данка Гладовић из "Авив арлон холдинга" рекла је да су препознали Србију као једну од земаља у региону са можда највише потенцијала за инвестиције оваквог типа.

"Намеравамо овде да останемо дуже јер су ово пројекти који захтевају дугорочна улагања", каже Гладовићева.

Представници Израела на семинару "Како пословати са Израелом" кажу да Србији могу понудити своје искуство у пољопривреди, високим технологијама, иновацијама.

Јозеф Леви, амбасадор Израела у Србији каже да има доста области за сарадњу са Израелом у привреди.

"Србија има одличну шансу за економски пробој и ми желимо да будемо део тога. Мислимо да Србија има невероватне људске и природне ресурсе и да је тренутак да се инвестира овде", каже Леви.

Израелске пословне људе бије глас да су изузетно сналажљиви и упорни, и да ће ако наиђу на затворена врата ући кроз прозор.

Михаило Весовић, потпредседник Привредне коморе Србије каже да српски привредници заиста показују интерес.

"Наш највећи интерес јесте заједничка сарадња у пољопривреди, прехамбеној индустрији и високим технологијама. Пре свега у ај-си-кју технологији, производњи комуникационе и информатичке опреме", каже Весовић.

Са Израелом имамо потписане Споразуме о узајамном подстицању и заштити улгања, трговини и економској сарадњи и сарадњи у пољопирвиреди. Пре две године укинуте су и визе између две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару