Ребаланс буџета не угрожава пензије

Ребалансом буџета предвиђено повећање пензија у октобру и априлу за два одсто и за најугроженије исплата 13. пензије. Прва рата у уторак.

За све пензионере, октобарска повишица упола мања, а за 500 хиљада оних са најнижим примањима, већ идуће недеље прва рата 13. пензије, резултат је ребаланса буџетских давања. Таквом математиком дотација из буџета за редовну исплату пензија, смањена је за један одсто.

Међу 12 закона који су уз ребаланс буџета је и пензијски. Мења се један члан и повишица пензија у октобру и априлу ограничава на два одсто. Досадашња формула по којој је она зависила од инфлације и раста БДП-а на снагу се враћа у октобру идуће године.

"Фактички исти износ средстава који је планиран за повећање у складу са растом цена на мало, потрошиће се на овај начин само мало нивелисан унутар пензионерске категорије", рекао је министар рада и социјалне политике Јован Кркобабић.

Према његовим речима, најсиромашнија пензионерска категорија добиће посебну помоћ, која се не књижи као редовна пензија. Кркобабић каже да ће наредног уторка бити исплаћена та помоћ пензионерима од 4.000 динара.

Још 4.000 динара пензионери добијају у децембру. Право на то имају сви чија је августовсака пензија до 15.000 динара. Ако после октобарске повишице пређе ту границу, пензионер ће и даље примати помоћ, која ће се исплаћивати четири пута годишње.

Уз такву расподелу пензионери са бољим примањима добиће прописаних два одсто повишице, а онима са најнижим, у новчаник стиже повећање и преко 10 одсто.

"Са аспекта очувања пензија то изгледа добро, то је био максимум који се у датим околностима могао учинити, наравно то није у складу са оним фискалним правилима од пре неку годину, јер је држава у ситуцији велике дужничке кризе", каже економиста Миладин Ковачевић.

После ребаланса, годишња дотација из буџета Пензијском фонду благо је смањена и износи 269 милијарди динара. Надлежни кажу, да је добра страна то што се новац дат пензионерима, најбрже врати у државну касу.

Кркобабић каже да пензионери већ други дан стоје у реду да плате обавезе према држави, порезе, доприносе, комуналије, струју, воду.

У овој години наплата доприноса је веца, а нових пензионера је мање. Познаваоци кажу да је то добар показатељ и знак да реформа која је пооштрила услове пензионисања, даје резултате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару