Читај ми!

Динкић: Повећање ПДВ-а због уштеда

Влада Србије била је принуђена да повећа ПДВ јер је било потребно остварити уштеде од милијарду евра за годину дана, рекао министар Динкић на састанку са привредницима. Привреда је много више добила укидањем парафискалних намета, него што ће изгубити повећањем ПДВ-а, оцењује Унија послодаваца.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић представио је у Унији послодаваца Србије мере за стабилизацију јавних финансија и подршку малим и средњим предузећима.

Динкић је рекао да је Влада Србије била принуђена да повећа општу стопу ПДВ са 18 на 20 одсто, јер је било потребно остварити уштеде од милијарду евра за годину дана.

Он је у изјави новинарима после састанка у Унији послодаваца Србије истакао да та средства није било могуће наћи само на расходној страни буџета, већ је било потребно да се комбинују мере.

Истовремено, Динкић је подсетио да је задржана нижа стопа ПДВ од осам одсто на храну, као и да се за мала и средња предузећа од 1. јануара уводи могућност да ПДВ плаћају тек кад робу наплате.

Он је навео да је побољшан систем наплате тог пореза у грађевинској индустрији па ће ПДВ убудуће плаћати инвеститори, а не извођачи радова.

Председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић истакао је да би мере владе требало посматрати у целини и да је привреда много више добила укидањем парафискалних намета, него што ће изгубити повећањем ПДВ-а.

Према његовм речима, мањи промет због евентуално већих цена биће надокнађен смањењем трошкова пословања.

Атанацковић је навео и да ће у неким градовима, као што су Лесковац, Крушевац или Кикинда, нова предузећа уштедети укидањем намета од 22.000 до 30.000 динара месечно, а у Београду и до 46.000 динара.

Бројне мере на које су привредници годинама указивали и чекали их, сада су на путу реализације, изјавио је Атанацковић.

Увођење реда на сивом тржишту 

Министар Динкић изјавио је да ће нова влада увести ред на сивом тржишту, тако што ће дати овлашћења Пореској управи и Пореској полицији да контролишу нерегистрована предузећа.

Динкић је рекао, после састанка у Унији послодаваца, да ће предузећа која су у нелегалним токовима и која је до сада контролисала тржишна инспекција са свега неколико стотина људи, убудуће контролисати око 7.000 људи из Пореске управе и Пореске полиције.

Он је најавио да ће се најпре у легалне токове постепено увести предузетници које до Нове године нико неће контролисати и који ће до тада моћи да се региструју, а плаћаће паушални порез од 10 одсто.

У случају да то не учине до 1. јануара и да их органи контроле у томе ухвате плаћаће порез по стопи од 20 одсто и биће им заплењена роба, најпре привремено на 45 дана, а уколико се и после тога не региструју, онда трајно.

Министар је навео и да би бруто домаћи производ Србије могао да буде и 20 одсто већи по основу укључивања сиве економије у легалне токове.

Подсетивши да је од 1. септембра укинута обавеза занатлијама да издају фискалне рачуне, Динкић је најавио да ће Пореска управа писмено обавестити око 40.000 занатлија који више не морају да држе фискалне касе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару