Читај ми!

Укидање накнада и такси

Министарство финансија и привреде Србије објавило списак 75 накнада и такси које ће бити укинуте од 1. октобра.

На сајту Министарства финансија и привреде Србије објављен је списак 75 накнада и такси које ће бити укинуте од 1. октобра.

Како се истиче у саопштењу Влада Србије, биће укинуто око 130 разних намета, а на јучерашњој седници већ је усвојен предлог за укидање 75 различитих такси и накнада, чијим ће се укидањем растеретити привреда и грађани.

Прецизира се да већ од 1. октобра 300.000 предузетника и власника малих предузећа више неће морати да плаћа фирмарине и таксе за истицање рекламе, што ће им у условима кризе донети уштеду и до 200.000 динара годишње.

Примера ради, предузетници из Београда од почетка октобра неће више имати обавезу да плаћају фирмарину која се у зависности од делатности и зоне до сада плаћала од 24.000 до 120.000 динара годишње, као ни комуналну таксу за истицање рекламе која је до сада коштала од 9.250 до 98.400 динара годишње.

Од важних такси које су предложене за укидање јесу и комунална такса за држање и коришћење пловних направа и других објеката, чиме ће се растеритити грађани који држе чамце, сојенице и разне друге објекте на води, као такса за држање ресторана и других угоститељских објеката на води (сплавови), навело је Министарство финансија и привреде.

Истиче се да ће мала и средња предузећа додатно бити растерећена укидањем таксе за коришћење витрина ради излагања робе ван пословне просторије. Та такса се, наводи се, до сада плаћала месечно од 3.000 до 16.000 динара по метру квадратном у зависности од пословне зоне.

Из тарифника су избрисане и таксе на држање кућних и егзотичних животиња, као и такса за држање музичких уређаја и приређивање музичког програма у угоститељским објектима.

Грађани ће од 1. октобра имати мање трошкове за регистрацију аутомобила, која ће, у зависности од града до града, бити од 2.000 до 4.000 динара јефтинија због укидања неколико републичких и смањивањем локалних такси. Регистрација возила биће једноставнија и плаћаће се само једном уплатницом, у односу на садашњих 12.

Министарство финансија и привреде Србије је напоменуло и да се у групи такси које су укинуте налазе и бројне таксе које пољопривредним произвођачима треба да олакшају обављање њихове делатности.

Министарство финансија је најавило да ће убудуће на свом званичном сајту редовно објављивати све законске новине у привредном амбијенту Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару