Шпански премијер тражи разумевање ЕУ

Први човек шпанске владе Маријано Рахој пред камерама државне телевизије бранио владин план кресања буџетских трошкова. Рахој очекује да Европска унија постави разумне услове за његову земљу уколико се она одлучи да затражи зајам.

Премијер Шпаније Маријано Рахој, у свом првом телевизијском интервјуу од када је преузео положај првог човека владе, рекао је да очекује да Европска унија постави разумне услове за његову земљу уколико се она одлучи да затражи зајам.

Рахој каже да неће прихватити диктат који би се Шпанији наметнуо споља. Та земља је већ добила зајам од 100 милијарди евра за реформу свог банкарског сектора.

"Верујем да је потребно да смањимо јавни дефицит и то смо обећали. То је наш највећи изазов и највећа обавеза коју као земља имамо наредних година, као и Француска или друге земље Европске уније", навео је премијер Шпаније.

Како је рекао, неће прихватити смањење пензија јер су пензионери међу најугроженијом категоријом становника. "Не можемо тражити од људи са 80 година да траже посао", каже Рахој.

Велики проблем шпанске привреде је и висока стопа незапослености, највећа у Европској унији.

"Ако постоји приоритет изнад свих других тренутно то је отварање нових радних места и привлачење страних инвестиција'', каже Маријано Рахој.

Влада премијера Рахоја повећала је порезе на зараде и ПДВ и донела план уштеде вредан више милијарди евра, укључујући и области образовања и здравства. Аналитичари сматрају да су строге мере штедње донеле велике проблеме земљама попут Шпаније.

"Очигледно је да је стратегија таквих мера донела катастрофу за Европу, гура државе у глад и суноврат. У Америци је администрација без такве политике и морализма снизила јавни дефицит а остварен је привредни раст. Ниједна дужничка криза није решена са дефлацијом", рекао је економиста са берзе у Мадриду Хосе Карлос Диас.

Шпанија још није донела одлуку о томе да ли ће затражити зајам, а она се не очекује пре састанка министара финансија еврозоне наредног викенда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару