Читај ми!

Сенић: ММФ стиже 10. септембра

Мисија ММФ-а, која треба да се упозна са стањем у јавним финансијама, стиже у Београд 10. септембра, најавио државни секретар у Министарству финасија Влајко Сенић. Нови закон о привредним коморама треба да ступи на снагу од 1. јануара 2013, рекао Сенић.

Државни секретар у Министарству финасија Србије Влајко Сенић најавио је да Мисија међународног монетарног фонда долази у Београд 10. септембра.

Сенић је агенцији Бета рекао да је то мисија која треба да се упозна са стањем у јавним финасијама Србије, истичући да би као наредни корак дошла мисија која води преговоре (о новом аранжману).

"Очекујемо да ће ова мисија у септембру омогућити да се до краја године успоставе преговори са ММФ-ом на највишем нивоу и верујемо да ће наша чврста опредељеност да озбиљно смањимо буџетски дефицит у 2013. години отворити простор за нови споразум", рекао је државни секретар Министарства финансија Србије Влајко Сенић.

Он је рекао да ће мисија ММФ-а са представницима Министарства финансија, Народне банке Србије и другим важним члановима Владе разговарати о свим важним темама и о Закону о Народној банци Србије, буџету и јавним финансијама.

"Верујем да ће то бити почетак нове сарадње Србије и ММФ-а", рекао је Сенић и подсетио да је споразум који је бивша влада потписала са ММФ-ом практично стављев ван снаге, јер су пробијени сви зацртани параметри.

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут је почетком фебруара 2012. јер је овогодишњи буџет одступио од договореног фискалног програма.

Тај кредитни аранжман, вреднан 1,1 милијарду евра, склопљен је "из предострожности", што значи да се одобрена помоћ може користити само у случају непредвиђених тешкоћа Србије у испуњавању обавеза према иностранству изазваних негативним последицама међународне кризе.

ММФ је током последње деценије неколико пута одлагао ревизије аранжмана са Србијом због непоштовања договорених буџетских ставки и реформи.

Претходни аранжман Србије и ММФ-а био је кредитни, вредан око три милијарде евра, од чега је повучена половина, а истекао је 15. априла 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару