Читај ми!

Радници забринути за судбину Железаре

Синдикати Железаре Смедерево траже информацију о даљој судбини. У отвореном писму упућеном премијеру и министру финансија, синдикалци траже састанак са представницима Радне групе задужене за Железару.

Репрезентативни синдикати Железаре Смедерево затражили су од премијера Ивице Дачића и министра финансија Млађана Динкића да их информишу о статусу ове железаре и њеној даљој судбини, преноси Танјуг.

У отвореном писму упућеном премијеру и министру финансија, синдикалци траже састанак са представницима Радне групе задужене за Железару Смедерево, уколико они нису у могућности да их приме, и инсистирају на разјашњењу како се не би поновио протест из 2003. треће године.

Оно што брине запослене у Железари Смедерево и њихове представнике јесте неисказивање добре воље Радне групе за успостављање социјалног дијалога и одржавање састанка са репрезентативним синдикатима Железаре на којем би се разговарало о тренутном статусу и плановима владе за решавање њене будућности, наведено је у писму.

Синдикати подсећају да су 2003. године штрајковали 37 дана због неуважавања интереса запослених од стране бивше компаније, недостатка добре воље, неразумевања и некоректног понашања Владе Србије која се ставила на страну компаније Ју-Ес Стил.

"После неспоразума из 2003. године, реперезентативни синдикати Независни синдикат металаца, самостални синдикат, синдикат АСНС и компанија уговорили су три колективна уговора која нису била по вољи ни синдикатима ни компанији Ју-Ес Стил, али су били 'буквар' за све привредне субјекте у Србији по питању регулисања радних односа, решавања интереса, права и обавеза запослених и послодаваца. Све ово смо постигли уз добру вољу кроз социјални дијалог, поверење и боље разумевање", истакнуто је у писму.

Синдикалци наводе да ће, уколико до састанка не дође, предузети синдикалне активности како би обезбедили заштиту интереса својих чланова и запослених у Железари Смедерево.

Отворено писмо упућено премијеру и министру финансија потписали су репрезентативни синдикати у Железари Смедерево - Независни синдикат металаца, Самостални синдикат и синдикат АСНС.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је крајем августа да ће тендер за продају Железаре Смедерево бити поништен, јер ниједна од компанија које су се јавиле није била озбиљна и потврдио да се сада за њу интересују много озбиљнији стратешки партнери.

Министар је рекао да је за смедеревску Железару заинтересована једна велика компанија из Русије и да очекује да ће она ускоро изаћи са конкретном понудом.

Уз напомену да је Русија најбољи партнер за Железару, Динкић је казао да та компанија има идеју да када донесе коначну одлуку о преузимању Железаре иде у инвестиције и у већи обим производње.

Крајем јануара ове године "Ју Ес стил" се повукао из фабрике у Смедереву због пословања с губицима и власништво продао држави Србији за један долар.

Услед смањене тражње, производња у Железари привремено је обустављена почетком јула ове године, до 1. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару