Читај ми!

Држава штити природно богатство

Држава ће заштитити своје природно богатство, поручује ресорни министар Милан Бачевић. То ће бити предмет разговора који ће морати да се воде са представницима самопроглашене државе Косово, напомиње Бачевић.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић поручује да ће држава ће заштитити своје природно богатство.

"Држава мора да има контролни пакет над свим што представља њено природно богатство и њено природно благо јер треба нешто да остане и када ова влада оде са власти, каже за РТС министар Бачевић.

Држава намерава да сачува рудно богаство на Косову, јер је оно од изузетног стратешког значаја, истиче Бачевић.

"То ће бити предмет озбиљних, дуготрајних исцрпљујућих разговора који ће морати да се воде са представницима самопроглашене државе Косово. Немамо право да одустанемо од наших природних богатстава и прихватимо то као готову ствар", истиче министар.

"Јужни ток" - национални пројекат

Бачевић најављује је да ће пројекат изградње гасовода "Јужни ток" бити проглашен националним и очекује да ће се то десити на једној од седница Владе у септембру, што ће, како каже, олакашати рад инвеститору и извођачима.

"Локалне самоуправе преузеле би на себе да реше проблем експропријације земљишта у добговору са Владом, неуцењујући власнике парцела преко којих треба да прође та траса, истиче Бачевић.

Осврнувши се на расписивање тендера за експоатацију уљних шкриљаца у Алексинцу, Бачевић каже да су утврђене су резерве и издато је експлоатационо право на знатну количину те руде.

"Технолошком прерадом уљних шкриљаца можемо да заменимо велику количину стално недостајајуће нафте", напомиње ресорни министар. Бачевић каже да очекује да ће од надлежних добити одговор о тендерској процедури у току септембра.

Велики број страних компанија истражује у нашој земљи, злато, литијум и друге руде и минерале.

Према његовим речима, тамо где постоје услови за отварање нових рудника, Влада ће учинити све да развије властиту производњу и да купи технологију. "Могуће је да ћемо развити партнерство са страним компанијама или им дати концесије, без узимања неповољних кредита", закључује Бачевић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару