Читај ми!

Милијарду евра за помоћ привреди

Усвојен први пакет антикризних мера у износу од око милијарду евра, а које се односе на повољне кредите за ликвидност привреди. Влада ће субвенционисати и ратарску производњу за 2012. годину. Пољопривредници ће моћи по повлашћеним условима да набаве дизел гориво за предстојећу сетву.

Влада Србије усвојила је први пакет антикризних мера у износу од око милијарду евра у наредних годину дана, које се односе на повољне кредите за ликвидност привреди.

Влада је донела и одлуку о одобравању 7,5 милиона динара за помоћ општинама Чачак и Горњи Милановац, за санацију штета од пожара, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Министар Динкић изјавио је да ће тендер за продају Железаре Смедерево бити поништен и најавио могућност да једна велика компанија из Русије преузме железару.

После седнице Владе, Динкић је новинарима рекао да ће држава субвенционисати камате за кредите код пословних банака и навео да ће од милијарду евра, до краја ове године бити одобрено око 300 милиона евра зајмова за ликвидност привреди.

У програму ће учествовати све банке које желе, а камата на зајмове биће 3,5 одсто годишње са девизном клаузулом, а динарски кредити ће имати годишњу камату на нивоу референтне каматне стопе Народне банке Србије.

Период отплате биће 18 месеци, а грејс период шест месеци, рекао је Динкић и навео да ће привреда моћи да затражи и кредите за рефинансирање по овим условима.

На седници Владе предложено је да се укину 104 парафискална намета, и 14 министарства добило је задатак да на наредној седници Владе предложи који ће то намети бити и да ли их има још.

Предложено је укидање неких такси за регистровање аутомобила, а ако то Влада прихвати, од 1. октобра ће грађани моћи попуњавањем једне уплатнице да региструју моторно возило, најавио је Динкић.

Комплетан програм фискалне консолидације биће саопштен јавности 10. септембра, најавио је Динкић и додао да тај план обухвата мањи део предстојећег ребаланса буџета.

Један од закључака данашње седнице Владе био је да се без икаквог проблема може угасити тридесетак агенција и фондова, пренео је Динкић и додао да ће део бити пребачен у приватни сектор, а део у министарства где су потребни.

Регресирано гориво и субвенције за помоћ пољопривредницима

Влада Србије усвојила је и две уредбе за помоћ пољопривредним произвођачима, које се односе на регресирање дизел горива и субвенције за помоћ пољопривредницима.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је на конференцији за новинаре после седнице Владе да ће пољопривредницима већ за десетак дана бити омогућено да по повлашћеним условима набаве дизел гориво за предстојећу јесењу сетву.

Како је прецизирао, реч је о укупно 70 милиона литара дизел горива које ће земљорадници моћи да набаве по цени која ће бити мања за 76 динара од малопродајне цене.

Друга уредба односи се на субвенционисање ратарске и производње кромпира за 2012. годину и то са 6.420 динара по хектару, навео је Кнежевић прецизирајући да је реч о значајној суми, од укупно 10,5 милијарди динара.

Он је објаснио да је реч о реализацији усменог обећања које је претходни министар дао пољопривредницима а које је Влада ставила у законске оквире.

Кнежевић је рекао да на овај начин Влада неће успети да надокнади комплетну штету пољопривреди због суше, али ће им омогућити да санирају последице и заснују нову производњу.

Он је подвукао да је реч о једној од највећих интервенција у пољопривреди у последњих 20–25 година, а пакет мера вредан је 160 милиона евра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару