Читај ми!

Љајић: Зауставити дивљање цена

Најновије мере Владе требало би да спрече дивљање цена, рекао министар Расим Љајић у Нишу. Подржавам ограничавање плата у јавном сектору, рекао Љајић и истакао да је против замрзавања пензија.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић рекао је да најновије мере Владе треба да спрече дивљање цена и да при том неће угрозити систем либерализације и интегративних процеса.

Пољопривредници су подељени око владиних решења за ублажавање последица суше, док стручњаци кажу да је најважније зауставити пад сточног фонда.

"Имамо идеју да постанемо члан Светске трговинске организације и ја мислим да до средине идуће године то можемо да постигнемо. То значи да морамо да прихватимо правила која важе у 156 земаља које су у тој организацији, а такође желимо да будемо и део ЕУ", рекао је Љајић новинарима после отварања реконструисаног и реновираног Поштанског центра у Нишу.

Љајић је најавио да ће се из Робних резерви врло брзо интервенисати на тржишту испоруком меркантилног кукуруза и да ће произвођачима бити пружена помоћ како би се спречило поскупљење сточне хране, а последично и повећање цена меса и млечних производа.

Уредба о маржама остаће на снази до краја године, а затим ће се видети каква ће бити њена судбина, рекао је он и додао да ће до 30. септембра важити Уредба о цени хлеба, а да ће разговори са произвођачима бити настављени и да ће бити договорено како ће та област бити регулисана од 1. октобра.

Говорећи о смањењу спољнотрговинског дефицита, Љајић је рекао да се читава стратегија своди на привлачење што већег броја страних инвеститора и подршку домаћих произвођача који имају производ који може бити конкурентан на страном тражушту.

"Од пет највећих извозника, четири су страни инвеститори", казао је Љајић и истакао да нема опоравка без повећања производње и да су субвенције привреди уведене да би стимулисале раст производње и извоза.

Коментаришући најаву укидања фискалних каса за занатлије, Љајић је рекао да је намера да се предузетнички дух ојача и помогне занатлијама који затварају радње због кризе јер не могу више да измирују обавезе.

Љајић је, говорећи о предстојећој реформи пореског система, рекао да је укупно 35 таквих области у којима ће бити укинуте фискалне касе и да верује да ће та мера помоћи да многи наставе да се баве својом делатношћу.

Он је рекао да не подржава ограничавање пензија које су више социјална него економска категорија, али да подржава ограничења плата функционера у јавном сектору.

Плата појединих директора агенција или јавних предузећа су у потпуној несразмери и неки су имали већу плату од председника државе, казао је Љајић.

Људи који раде у јавном сектору су у привилегованом положају у односу на оне који не раде или оне који раде у привреди, оценио је Љајић и додао да ту постоји могућност за значајне уштеде.

Коментаришући злоупотребе у коришћењу службених аутомобила, он је казао да је довољно дуго у Влади и да зна да је таквих злоупотреба било.

Висином уштеде у коришћењу аутомобила нећемо изаћи из кризе, али је то модел понашања који морамо афирмисати, напоменуо је министар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару