Читај ми!

Тржишни рат "Епла" и "Самсунга"

Борба за превласт на светском тржишту мобилних телефона и таблет компјутера између "Епла" и "Самсунга" не престаје. Док се разматра тужба и противтужба конкурената због наводне крађе патената, "Самсунг" граби позиције "Епла" на тржишту вредном 300 милијарди долара. Ни "Епл" не губи време – за септембар најављује промоцију новог "ајфона".

Не стишава се тржишни рат два водећа светска произвођача паметних телефона, јужнокорејског "Самсунга" и америчког "Епла".

Док суд у Калифорнији разматра тужбу и противтужбу два љута конкурента због наводне крађе технолошких патената, "Самсунг" граби позиције "Епла" на тржишту вредном 300 милијарди долара. Ни "Епл" не губи време, па већ за прву половину септембра најављује промоцију новог "ајфона".

"Епл" тврди да је "Самсунг" копирао дизајн његових популарних уређаја "ајфона" и "ајпеда" и пред судом тражи одштету од две и по милијарде долара.

Самсунг узвраћа доказима да је 2006. године, месецима пре него што је "Епл" представио свој први "ајфон", развијао сопствену генерацију паметних телефона. Имајући у виду огромно тржиште и новац, правни стручњаци не очекују скоро доношење пресуде.

"Мало је вероватно да ће иједна страна у овом спору однети победу. Каква год буде пресуда, рат између две компаније још дуго ће трајати", рекла је професорка Универзитета у Калифорнији Робин Фелдман.

Захваљујући великој потражњи за уређајем "галакси С три", лансираним у мају, "Самсунг" је у другом тромесечју повећао предност са 50 милиона продатих паметних телефона, у односу на 30 милиона купљених "ајфона".

Тржиште је гладно конкуренције и зато би, сматрају аналитичари, губитак једне или друге компаније у спору нанео штету и потрошачима.

"Купци паметних телефона и таблет уређаја могли би да постану највећи губитници. Када компаније троше толика средства на глобалне правне битке, много мање им остаје за иновације својих производа", каже Фелдманова.

Захваљујући расту вредности акција "Епла", та америчка компанија постала је највреднија светска фирма у историји, са капиталом од 621 милијарду долара. "Епл" привлачи улагаче јер се очекује циклус нових производа, "ајпеда мини", "ајфона пет" и већи продор на кинеско тржиште.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару