Читај ми!

РБВ наредне године у плусу

Развојна банка Војводине ће, захваљујући мерама које се предузимају у њеном консолидирању, у кратком периоду почети да послује позитивно, рекао члан Извршног одбора РБВ Горан Костић. Написи о лошем пославњу РБВ су дезинформације, наводи Костић.

Члан Извршног одбора Развојне банке Војводине (РБВ) Горан Костић изјавио је да су написи о лошем пославњу те банке дезинформације и да би та банка наредне године требало да почне да послује позитивно.

"Све мере које се предузимају у консолидирању банке довешће до тога да банка у кратком временском периоду почне да послује позитивно, односно то ће се десити кад у 2013. буде покривен губитак на терет капитала, усвајањем завршног рачуна за ову годину", рекао је Костић на конференцији за новинаре у Београду.

Костић је потврдио да се од понедељка контролори Народне банке Србије у свеобухватној редовној контроли РБВ и истакао да се у тој банци не плаше контроле.

Случај РЗБ не може се поистоветити са афером у "Агробанци", рекао је Костић и навео да су негативни резултати у пословању РБВ наслеђени од Металс банке, од које је настала Развојна банка, након што је "Металс банка" 2008. године запала у проблеме.

Костић је рекао да РБВ води 930 спорова са фирмама и да је до сада  успела да наплати преко 700 милиона динара неплаћених потраживања, али је напоменуо да је банка тако дошла до имовине коју је тешко продати.

Он је навео да тешко наплативи кредити у укупним кредитима учествују са 62 одсто, али је истакао да 80 одсто тих кредита чине кредити које одобрила Металс банка.

Истакао је да је руководство РБВ новим пласманима успело да проценат тешко наплативих кредита смањи на 62 одсто са 76 процена, колико су износили на крају 2010. Ниво проблематичних кредита одобрених привреди у Србији износи 24,3 одсто.

Члан Управног одбора РБВ је истако да су нетачни написи та је та банка "прогутала" 6,8 милијарди динара из буџета, већ се, како је прецизирао, ради о томе да је докапитализована државним обвезницама у укупној суми од 6,8 милијарди динара, које ће стизати за наплату у
купонима у наредних 10 година.

То значи да ће буџета у другој половини године бити оптерећен укупно са 340 милиона динара (око три милиона евра), од чега из буџета Србије 300 милиона, а преосталих 40 милиона евра ће финасирати Војводина, рекао је он.

Костић је подсетио да се РБВ за програм државне помоћи пријавила у марту 2011. године, зато што је била "поткапитализован" и додао да ће тој банци вероватно бити потребна нова докапитализација због лошег стање привреде.

Република Србија има удео од 22 одсто, а Војводина 67 одсто у капиталу Развојне банке Војводине, што значи да је у већинском државном власништву, рекао је Костић и додао да банка има 578 запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару