Читај ми!

НБС контролише Развојну банку Војводине

Због тога што је у протеклом периоду Развојна банка Војводине значајно користила државну помоћ, Народна банка Србије започела је контролу бонитета и законитости њеног пословања.

Народна банка Србије (НБС) саопштила је да је започела контролу бонитета и законитости пословања Развојне банке Војводине, која је у протеклом периоду "у значајној мери користила државну помоћ".

"Уз континуирано праћење финансијског стања и перформанси свих банака у систему и планиране непосредне контроле, НБС ће додатно интензивирати контролу у свим банкама у којима је присутан одређени ниво кредитних ризика и у којима структура власништва може да иницира проблеме у контроли рада управних и извршних одбора од стране власника, односно акционара", наводи се у саопштењу централне банке.

Контрола бонитета и законитости пословања банке, како је објашњено, обухвата и контролу правилности извршене класификације потраживања од стране банке и по том основу издвојене посебне резерве за процењене губитке, што посредно утиче на капитал и друге показатеље пословања банке.

НБС је Привредној банци Београд, Чачанској банци, Комерцијалној банци, ЈУБМЕС и АИК банци, упутила захтев да јој у најкраћем року, најкасније до 31. августа, доставе податке о броју и идентитету свих правних и физичких лица која се налазе иза постојећих кастоди рачуна, као и о њиховом појединачном учешћу у укупном акционарском капиталу.

Циљ те провере је да се повећа транспарентност такве врсте удела у банкама.

Централна банка указује и на одговорност свих других учесника у
контроли и одржавању стабилности финансијског система, управних и извршних одбора банака и акционара.

У томе је значајна улога, како наглашавају из НБС, и екстерних ревизора који потврђују да ли финансијски извештаји банке за одређену годину истинито и објективно приказују финансијско стање, пословни резултат и токове готовине и да ли су урађени по међународним рачуноводственим стандардима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару