Читај ми!

Конузин: Русија ће додатно помоћи Србији

Осим кредита намењених железници, Србија може да рачуна на додатну финансијску помоћ Русије, рекао амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Србија може да рачуна на додатну финансијску помоћ Русије, поред кредита од 800 милиона долара намењених српској железници, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Крајем године може бити најзад потписан уговор о наменском кредиту за железнице Србије, а радови на прузи Београд–Панчево могли би да почну већ на пролеће, најавио је Конузин.

На српској страни је, каже Конузин, да Министарство финансија одвоји 550.000 евра за експропријацију земљишта за пругу Београд–Панчево, да Ревизиона комисија Министарства грађевине одобри постојеће пројекте и да се што пре потпише уговор који би значио и остваривања овог пројекта.

Руска страна планира да, у оквиру кредита, гради шест железничких деоница на Коридору 10 за брзине од 160 километара, затим пругу Београд–Ваљево–Лозница, реконструише пругу Београд–Бар и заврши пругу Београд–Панчево.

У оквиру овог кредита уговорена је и набавка локомотива за 100 милиона долара. Како кажу Руси, најбитније је да Србија не преиначи овај наменски кредит за железницу у неки други. У Министарству саобраћаја кажу да се то неће догодити.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић каже да о томе није било разговора и да је о свему обавестио потпредседника Владе Александра Вучића који данас у Москви води разговоре о другим питањима.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин предложио је да руске и српске компаније формирају ново предузеће у области железнице које ће заједнички наступати на трећем тржишту.

Министар Мркоњић рекао је и да постоји могућност да се Руси укључе у решавање статуса "Јат ервејза", којем држава тражи статешког партнера.

На питање новинара шта се дешава са српским авио-превозником и да ли би Руси могли да буду потенцијални партнери, Мркоњић није искључио ту могућност, наводећи да се настављају активности усмерена ка оснивању нове српске авио-компаније.

"Ми већ имамо одлуку претходне владе да се формира посебно предузеће и мислим да ћемо тим путем ићи и даље, јер за сада неког стратешког партнера у изгледу немамо", рекао је министар.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару