Читај ми!

Ускоро уговори за пругу Београд - Панчево

На састанку представника руских и српских железница договорено да до краја године буду потписани извођачки уговори за изградњу и електрификацију другог колосека пруге Београд-Панчево, за реконструкцију шест деоница на железничком Коридору 10 и набавку нових дизел-моторних возова.

Представни руских и српских железница, на састанку у "Железницама Србије" разговарали су о даљим активностима на реализацији пројеката који се финансирају из кредита Владе Руске федерације.

Договорено је да до краја године буду потписани извођачки уговори за изградњу и електрификацију другог колосека пруге Београд-Панчево, за реконструкцију шест деоница на железничком Коридору 10 и набавку нових дизел-моторних возова, саопштиле су "Железнице Србије".

С обзиром на сложеност и обим послова на пројектима изградње пруге Ваљево-Лозница и реконструкцију српског дела пруге Београд-Бар до границе са Црном Гором, конкретни уговори се очекују почетком наредне године.

"Приближавамо се циљу и све смо ближи потписивању конкретних уговора. Међувладин споразум обе стране су усагласиле и сада је на српском Парламенту да га ратификује", рекао је потпредседник Руских железница Александар Владимирович Салтанов, који предводи руску делегацију.

Као кључни предуслов за потписивање првог извођког уговора је усаглашавање цене за пројекат изградње и електрификације другог колосека железничке пруге Београд-Панчево, рекао је Салтанов на састанку коме је присуствовао и амбасадор Руске федерације у Србији Александар Конузин.

Помоћник српског министра за саобраћај Дејан Ласица је истакао да се за две недеље очекује позитиван извештај Републичке ревизионе комисије за идејни пројекат за изградњу пруге Београд-Панчево, а да ће средства за експропријацију обезбедити Влада Србије.

Руски стручњаци су истакли спремност да заједно са стручњацима српских железница почну радове на прузи Ваљево -Лозница, са најсавременијом опремом и технологијом која до сада није коришћена на овим просторима.

Амбасадор Конузин је истакао да је створена позитивна атмосфера за добру међусобну сарадњу у области саобраћаја, енергетике и пољопривреде и да јавност с правом очекује конкретне резултате.

Данашњи састанак са представницима Железница Србије" и сутрашњи са министром за саобраћај Милутином Мркоњићем имају за циљ да се убрзају активности, како би се коначно, после пуне две године, конкретно прешло у реализацију предвидјених пројеката, који ће бити финансирани кредитом од 800 милиона долара, наведено је у саопштењу "Железница Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару