Лоше прогнозе већа брига од рејтинга

Ако се не поправи кредитни рејтинг Србије, инвестиција ће бити све мање, а кредити скупљи, оцењују стручњаци. Међутим, од снижавања рејтинга ипак више брину лоше прогнозе, тачније очекивање да ће у Србији бити још теже, сматрају аналитичари.

У две недеље, Србија је два пута добила лошију оцену кредитног рејтинга. Најпре од "Стандард енд Пурса", па од "Фича". Од оцена 2Б или 2Б минус више брину лоше прогнозе, тачније очекивање да ће у Србији бити још теже, кажу аналитичари.

Они који саветују инвеститоре где да уложе новац - снижавањем рејтинга практично су им препоручили да буду много опрезнији ако размишљају да новац уложе у Србији.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић рекао је да је то лош знак за Србију.

"То значи да ће свако ко размишља о улагању у Србију бити опрезнији, да ће сви они који позајмљују новац Србији тражити већу камату, кредити ће бити скупљи. Све у свему погоршање рејтинга угледа кредибилитета Србије у свету", навео је Вучковић.

Какав кредитни рејтинг има једна земља, посебно је важно инвеститорима који планирају дугорочна улагања.  

Председник Америчке привредне коморе Милош Ђурковић рекао је да постојећи инвеститори неће смањивати своје инвестиције и да тај део није угрожен.

Према његовим речима, што се тиче нових инвеститора дефинитивно ће то бити изазов нарочито код оних инвеститора који су осетљиви на високи ризик, а то се нарочито види код улагача у хартијама од вредности.

Лошији кредитни рејтинг могао би да утиче и на камате по којима банке одобравају кредите у Србији.

"Моментално се не осећа али на дужи рок можемо да претпоставимо да ће се десити. За шест месеци, годину дана ако нам остане овако лош рејтинг или се не дај боже погорша може се десити да све цене, све камате оду на горе", рекао је Славнко Царић из "Ерсте банке".

Оцена 2Б минус коју има Србија означава подручје шпекулативних инвестиција и знатног кредитног ризика.

У рангу Србије је Црна Гора, а иза ње од земаља региона - само БиХ. Најбољу оцену кредитног рејтинга, 3А, имају земље попут Немачке и Америке, најмањи кредитни ризик и највећа кредитна способност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару