Читај ми!

Због суше и стоке све мање

Род пољопривредних култура због суше је преполовљен. Сировине за производњу хране за животиње драстично су поскупеле, па се очекују и нове, више цене меса. Произвођачи хране за животиње апелују на Владу да забрани извоза житарица.

Суше је преполовила род пољопривредних култура. Према грубим проценама, род кукуруза у земљи биће само једна трећина од очекиваних 6,2 милиона тона. Сировине за производњу хране за животиње драстично су поскупеле, па се очекују и нове, више цене меса.

Произвођачи хране за животиње апелују на Владу Србије да хитно донесе одлуку о забрани извоза житарица - кукуруза, соје, сунцокрета и пшенице, јер због суше нема довољно сировина за производњу сточне хране. Тврде да би, у супротном, сточни фонд могао да поскупи.

Сава Јовин из Српске Црње некада је имао више од 100 свиња, а ове године тови тек 40.

"Ево сад, овог момента кукуруз је 26,27, чак и 28 динара. Сојина сачма је негде 90,чак и 95 динара у малопродаји тако да не знам шта ћемо да радимо са стоком. Да ли има рачуна радити или то дати на клање или затварати објекте", пита се Сава.

Од прошлог лета цена сунцокретове сачме је утростручена, порасла је са 11 на 32 динара, а цене сојине сачме, кукуруза и сојиног зрна су дуплиране.

У последњих 11 година број говеда у Србији смањен је за више од 300.000. У оборима је готово 800.000 свиња мање. Мање је и живине, готово за милион и 300.000 комада.

Сточари имају озбиљне губитке. Сточна храна је све скупља, а нема довољно ни кабасте хране. Решење је забрана извоза кукуруза, соје, сунцокрета и пшенице, сматрају произвођачи сточне хране, јер због суше нема довољно сировина за њену производњу.

Требало би и задржати стопу ПДВ-а од 8 одсто и контролисати да не дође до злоупотреба трговаца, кажу у Привредној комори Србије.

Председник Групације произвођача хране за животиње ПКС Драгослав Милисављевић да је стоке све мање, кланичари се сусрећу са клањем спрасних крмача, зато што људи једноставно не могу то да исхране.

"Предвиђамо да неће бити меса ни за оне људе који буду имали новца. Без обзира на то која ће цена бити", каже Милисављевић.

Иако је од почетка године месо поскупело у неколико наврата, стручњаци процењују да се ускоро може очекивати и ново поскупљење, пре свега свињског и кокошјег меса.

Од јануара до јула свињетина је у просеку поскупела више од 90 динара по килограму, јунетина више од 60, а цена пилетине је 45 динара већа.

У Министарству пољопривреде нису могли да нам дају одговор на питање како ће држава решити овај проблем. Незванично сазнајемо да ће и о томе бити речи на наредној седници Владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару