Акционари криве принудну управу

Улагачи Агробанке из ЕУ наводе да је за колапс те банке крива принудна управа која је прихватила годишњи извештај и предлог поделе дивиденде на темељу закључака угледне ревизорске куће, док је извршилац посла била НБС.

За колапс Агробанке крива је принудна управа која је прихватила годишњи извештај и предлог поделе дивиденде на темељу закључака угледне ревизорске куће, док је извршилац посла била Народна банка Србије, оценили су у саопштењу улагачи Агробанке из Европске уније.

"У том послу који је у име и за рачун Србије извела Народна банка Србије, лежи кључ за све даље потезе који су се одвијали с искључивањем свих акционара изузев државе Србије, која је тада овладала са скоро петином власништва Агробанке, и била највећи појединачни акционар те финансијске институције," тврди извршни директор "Qwest Investments" и заступник улагача у Агробанку из Европске уније Алеш Шкоберне.

Бројна хапшења, везана за саме пословне одлуке у Агробанци које су сада почели власници, изражавају добру вољу да се утврди одговорност за поједине поступке, навео је Шкоберне.

Ипак, како је рекао, међународна јавност не може кроз економски систем Србије сагледати праве узроке за пропадање Агробанке чији су пословни резултати и економски положај у тренутку увођења принудне управе.

"Када финансијски организам прекине темељне устаљене процесе, тај организам колабира. То се десило и са Агробанком, када је принудна управа опозвала главнину основних послова Агробанке и с тим направила терен за пренос укупне активе касније на нову финансијску институцију названу Нова Агробанка и експропријацију власништва свих осталих акционара", тврди Шкоберне.

Како је ово највећи пример банковне малверзације у новијој историји финансијских операција не може га засенчити ни тако велика хапшења појединаца, посебно не зато јер међу њима нема носилаца одлука из времена пре увођења присилне управе у Агробанци и установљавања Нове Агробанке, наведено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару