Читај ми!

Шошкић одбацује оптужбе

Бивши гувернер Дејан Шошкић демантује да су челници НБС у протекле две године одговорни за губитке Агробанке. Шошкић наводи да су ти губици стварани годинама и да је Агробанци још 2002. године требало одузети дозволу за рад.

Губици у "Агробанци" су стварани годинама, рекао је бивши гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић и нагласио да је тек за време његовог мандата Агробанци одузета дозвола за рад.

Шошкић је у писаној изјави достављеној медијима одбацио оптужбе да је за губитке одговорно руководство централне банке у протекле две године, јер је оно, како наводи, открило скриване губитке Агробанке и спречило настајање још већих губитака.

"Руководство НБС спровело је у дело решење које је заштитило депозите грађана, привреде и финансијску стабилност у земљи", навео је бивши гувернер.

Шошкић је, поводом написа у медијима о одговорности НБС током његовог мандата за стање у Агробанци, навео да су губици у тој банци стварани годинама.

"НБС је само 10 месеци од ступања на дужност претходног гувернера, упркос 'фризираним' извештајима из Агробанке, донела одлуку о одласку у ванредну непосредну контролу Агробанке и накнадно наметнула привремене мере, увела принудну управу и, коначно, без уоченог поправљања финансијског стања банке, одузела дозволу за рад лошој банци каква је била Агробанка", наводи Шошкић.

Према његовим речима, НБС и Управа криминалистичке полиције и Тужилаштво за организовани криминал имају добру професионалну сарадњу по питању случаја Агробанке.

Шошкић наводи да је, ради убрзања истражних радњи, одредио две особе из Сектора за контролу пословања банака које су добиле налог да прикупљају и достављају податке о Агробанци Управи криминалистичке полиције и другим државним органима укљученим у истрагу.

Шошкић: Зашто "Агробанка" није угашена 2002?

Дејан Шошкић у изјави поставља питање зашто гувернер Млађан Динкић 2002. године није одузео дозволу за рад лошој банци каква је била Агробанка која је и тада имала губитке.

"Зашто представници државе и приватних власника у скупштини акционара и управном одбору Агробанке нису спречили лоше пословање банке и сменили руководство Агробанке током последњих дванаест година? Како то да је Антонић опстајао као директор банке све док га одлуком гувернера НБС није разрешила увођењем принудне управе 29. децембра 2011.године", наводи бивши гувернер.

Шошкић поставља питање и због чега се он у јавности приказује као одговоран за те губитке, иако су за време његовог мандата откривени губици и одузета дозвола за рад Агробанци.

Бивши гувернер је навео да није тачно да су за "пљачку Агробанке" одговорни челници НБС из претходне две године и да је то руководство због случаја Агробанке оштетило државу за 300 милиона евра.

Нетачно је, наводи Шошкић, и да је руководство НБС прошле и ове године опструирало истрагу и игнорисало захтеве полиције за добијање података о Агробанци.

Народна скупштина је Дејана Шошкића за гувернера именовала 28. јула 2010, са мандатом од шест година. Шошкић је оставку на ту функцију поднео 2. августа ове године, а као разлог навео је предложене измене и допуне Закона о НБС које, по његовом мишљењу, угрожавају независност НБС.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару