Читај ми!

Еврозона пред рецесијом?

Еврозона још није у рецесији, али оштре мере штедње гурају Шпанију, Италију и Грчку све дубље у рецесију. Немачка, пак, бележи раст од 0,3 одсто захваљујући већем извозу и потрошњи што подстиче евроскептицизам у Немачкој.

Еврозона је све ближа рецесији, јер је у другом тромесечју европска монетарна унија забележила привредни пад од 0,2 одсто. У земљама у којима су на снази оштре мере штедње - економске активности су у паду, а у другима стагнирају или имају скроман раст.

Оштре мере штедње гурају Шпанију, Италију и Грчку дубље у рецесију. Истовремено, не изненађује податак да две најјаче европске економије одолевају рецесији. Француска је и у другом кварталу стагнирала, што је доводи на руб рецесије са двоструким дном.

Немачка, са друге стране, бележи раст од 0,3 одсто захваљујући већем извозу и потрошњи, који су надокнадили пад инвестиција, што све заједно подстиче евроскептицизам у Немачкој.

"Немци су подељени кад је реч о спасавању евра, јер неки сматрају да је за државу јефтиније да изађе из еврозоне. Немачка не жели да буде одговорна за пропаст евра, али неће бити несрећна ако неке земље прве изађу из зоне", објашњава економиста Џејмс Шаг.

Ипак, извозно оријентисана немачка привреда није поштеђена дужничке кризе која погађа њене европске партнере. Немачки раст је успорен, а Немци упозоравају да не могу да спасавају целу еврозону, у којој неке земље рецесија води у нове дугове.

"Важно је да друге европске земље следе пример Немачке и спроведу економске реформе. Само реформама, производња постаје јефтинија, а производи конкурентнији", истиче Роберт Халвер са франкфуртске берзе.

Аналитичари упозоравају на могуће даље успоравање немачке привреде, због пада наруџбина из других земаља еврозоне, у којој се до краја године очекује економски пад од један одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару