Читај ми!

Мања плата у директорској фотељи?

Министар Млађан Динкић најављује да ће плате директора јавних предузећа убудуће бити 140.000 динара, плус минули рад и евентуални бонуси. Међутим, стручна јавност пита зашто таква мера није донета раније, али и зашто су неке агенције изузете из тог плана.

У пакету мера Министарства привреде и финансија, значајно место заузима и смањење плата директорима јавних предузећа.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најављује да ће оне убудуће бити 140.000 динара, плус минули рад и евентуални бонуси. Стручна јавност пита зашто таква мера није донета раније, али и зашто су неке агенције изузете из тог плана.

Министар је описао ситуацију у јавном сектору као неједнаке плате за једнак рад, чак 600 различитих коефицијената и распон плата у агенцијама и предузећима од неколико стотина хиљада. Зато од јесени најављује равнотежу.

Да треба увести ред у обрачун зарада оцењују и економисти, који подсећају на један стари модел.

Хасан Ханић из Београдске банкарске академије навео је да је систем платних разреда који је потпуно примењив у јавним предузећима, јер јавна предузећа по правилу имају монополски положај и нема разлога да они који имају исти степен квалификованости имају тако велики распон у платама.

За систем платних разреда залаже се и уредница магазина Бизнис. Оцењује да прича о смањењу плата лепо звучи, али да ће се остварити - не верује.

"Управо таквом мером ограничења плата стартовала је и претходна влада у којој је такође био министар Динкић. Најпре у децембру 2008. а онда у фебруару 2009. таква мера усвојена је у влади и предложена парламенту. И шта се десило у прошле четири године, јесмо ли видели ограницења - нисмо", навела је уредница магазина Бизнис Радојка Николић.

Упркос сумњама, надлежно министарство формирало је радну групу која треба да направи план обрачуна зарада.

Иако ограничење плата неће важити за регулаторне и независне институције и Народну банку Србије, гувернер Јоргованка Табаковић најавила је да ће себи смањити плату и ускладити је са примањима у привреди. Да ли ће и колико остале плате бити усклађене и ограничене, требало би да сазнамо 1. октобра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару