Читај ми!

Заказала контрола "Агробанке"

Одговорност у случају "Агробанке" није само на Извршном одбору, већ су у систему контроле пословања заказали многи чиниоци, каже за РТС берзански посредник Ненад Гујаничић.

У систему контроле пословања "Агробанке" заказали су многи чиниоци, а одговорност сигурно није само на Извршном одбору банке, сматра берзански посредник Ненад Гујаничић.

"Када је у питању Агробанка и било која друга банка, требало је да постоји неколико система контроле: прво интерни – Управни и Надзорни одбор, односно интерна ревизија, затим  екстерна ревизија која се ради на годишњем нивоу, па контрола од стране акционара и на крају Народна банка", каже Гујаничић у интервјуу за РТС.

На питање каква је улога Управог одбора и да ли је УО "Агробанке" морао да зна да се годинама одобравају велики износи кредита без адекватног обезбеђења, Гујаничић каже да је тај одбор морао да зна за све крупније ствари, а ако није, то је опет његова кривица јер одговоран по том питању.

"Истрага ће показати шта је ту била ситуација, али могле су да се десе две ствари: или да се нису довољно информисали или да су пренели овлашћења на Извршни одбор, па да су касније добијали погрешне информације", наводи Гујаничић.

Он додаје да је одговорност Управног одбора да брине за стратешке одлуке банке, нарочито у случају када се деси да је огроман број кредита пласиран без обезбеђења.

Према његовим речима, Народна банка Србије је средином прошле године ушла у "Агробанку" и започела испитивање пословања, и тек су деветомесечни резултати показали негативно пословање.

Како је рекао, контролна функција могла је да буде боље урађена.

"Мислим да би био погрешан утисак у јавности да је искључива одговорност 'Агробанке'. Међутим, и други чиниоци носе изузетно висок ниво одговорности", додаје Гујаничић.

Према његовим речима, Народна банка не може свакодневно да контролише банке, пошто их у Србији има 30.

"У случају да се утврди пропуст у пословању, могу да наложе ванредну контролу и донесу мере да се исправе пропусти, а затим и да се уведе принудна управа, као у случају 'Агробанке', како би се обезбедила стабилност финансијског система", каже Гујаничић.

На питање о ширим последицама догађаја у "Агробанци", Гујаничић каже да специфичност тог случаја није само то што је она пропала, већ и то да је објављивала кривотворене финансијске извештаје.

"Многи инвеститори, акционари и депоненти мислили су да је то високо профитабилна банка и да добро послује. Сада, нашу земљу гледају преко скандала у 'Агробанци' и не желе да пласирају новац јер ми сада важимо за несигурну дестинацију", закључио је Ненад Гујаничић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару