Читај ми!

Отац ухапшен, за сином се трага

У току потрага за Миланом Антонићем и Слободаном Ратковићем, за које се сумња да су умешани у аферу "Агробанка". Бившем председнику Извршног одбора банке Душану Антонићу и још седморици ухапшених одређено задржавање до 48 сати. На седници Владе није било речи ко је помогао Душану Антонићу да побегне, каже Ивица Дачић.

Полиција је саопштила да, у оквиру истраге афере "Агробанка", трага за Миланом Антонићем и Слободаном Ратковићем, као и да је за осам јуче ухапшених, после саслушања, одређено полицијско задржавање до 48 сати. Одговорност није само на Извршном одбору банке, већ су у систему контроле пословања заказали многи чиниоци, каже за РТС берзански посредник Ненад Гујаничић.

У саопштењу полиције наводи се да је Душан Антонић, у периоду од 2006. до 2011. године, као председник Извршног одбора "Агробанке", у саизвршилаштву са другим члановима Извршног одбора и руководиоцима сектора банке, осумњиченима Бојаном Зарићем, Славољубом Корићанцом, Бобаном Лабовићем и Вехбом Папићем, банци нанео штету од 32 милијарде динара.

"Кршећи законске и подзаконске акте и интерне прописе банке одобравао је кредите већем броју правних и физичких лица из Републике Србије, под повољнијим условима и без адекватних средстава обезбеђења, који до данас нису враћена", наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичени су корисницима кредита на тај начин прибавили противправну имовинску корист од 32 милијарде динара, а на штету "Агробанке".

Међу предузећима која су стекла противправну имовинску корист су, како се наводи, и привредна друштва "Дрина тимбер" у Љубовији и "Хедкомерц" у Београду, која су под контролом Душана Антонића, а у власништву његовог сина Милана Антонића и Милоша Узелца.

Јуче ухапшени Милош Узелац један је од челника фирме "Есо лимб" у Бечу, која је оснивач привредног друштва "Дрина тимбер". Слободан Ратковић, за којим се такође трага, заменик је директора предузећа "Хед комерц".

Међу осам до сада ухапшених су и Бранислав Узелац, генерални директор "Хедкомерца", и Сауд Хасовић, директор фирме "Дрина тимбер".

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је јуче за РТС да се у истрази афере "Агробанка" може очекивати још хапшења јер је, како је рекао, полицији дат налог да провери све спорне и неисплаћене кредите.

Иначе, Тужилаштво за организовани криминал од фебруара ове године, на основу извештаја Управе криминалистичке полиције, води предистражни поступак поводом спорних кредита које је у периоду од 2006. до краја 2011. године одобрила и пласирала "Агробанка".

Шуковић: Ништа није указивало на корупцију

Бивши члан Управног одбора "Агробанке" и члан Савета Владе Србије за борбу против корупције Данило Шуковић изјавио је да је све што је долазило до Управног одбора те банке "било чисто" и да ништа није указивало на корупцију.

"Све што је долазило на Управни одбор било је чисто. Да ли је неко радио нешто лоше са папирима, то ја не могу знати. Да је нешто указивало на корупцију, ја бих тог момента изашао из Управног одбора. Ја нисам стекао дојам, не могу ништа да кажем", рекао је Шуковић агенцији Бета.

Упитан да ли су он и остали чланови Управног одбора "Агробанке" имали увид у пословање банке и да ли је могуће да је банка направила губитак од 300 милиона евра, Шуковић је одговорио да не зна и да постоје различите тврдње.

"Не знам. Неки тврде, ови који су радили, да то није реално, други да јесте. То треба све да се испита и да се види. Оно што је долазило на Управни одбор, папири, тога ништа није било. Био је позитиван резултат и сви су папири били такви", рекао је Шуковић.

Шуковић је навео да евентуалне злоупотребе није могао да изведе један човек, него више њих, али да подаци који би указивали на то нису стизали до Управног одбора.

Управни одбор чији је Шуковић био члан, разрешен је увођењем принудне управе 29. децембра 2011. године када су разрешени и чланови Извршног одбора "Агробанке".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару