Расте незапосленост у САД

У САД прошлог месеца у приватном сектору отворено више радних места него што се очекивало, али упркос томе незапосленост расте. Председник Барак Обама критикује републиканце да оклевају са усвајањем закона о запошљавању, док републикански кандидат Мит Ромни сматра да Обама не разуме како ради приватни сектор.

Платни спискови у америчком приватном сектору увећани су за 163.000 радника. Ипак, стопа незапослености је благо порасла. Све је више оних који су први пут на бироу па у највећој економији света посао тражи готово 13 милиона људи.

Амерички председник Барак Обама сматра да је раст запошљавања у приватном сектору добар знак, али да је за опоравак тржишта рада потребно најмање 200.000 радних места месечно.

"У последње две и по године, у приватном сектору запослено је четири и по милиона радника, а само ове године више од милион. Ипак, морамо још много тога да урадимо у борби против незапослености", поручио је Барак Обама.

Обама критикује републиканце у Конгресу да нису "ни мрднули прстом" да се усвоји закон о запошљавању који предвиђа субвенције за запошљавање у јавном сектору и мање порезе за мала предузећа која запосле раднике.

Републиканци сматрају да запошљавање у јавном сектору није решење и њихов председнички кандидат, Мит Ромни, најављује посао за 12 милиона људи, махом у приватном сектору, ако буде изабран.

"Обамина политика запошљавања није успешна, јер он мисли да је влада та која упошљава Америку. Греши, људи су ти који покрећу привреду" нагласио је председнички кандидат републиканаца Мит Ромни.

У ишчекивању председничких избора у новембру, аналитичари подсећају да ниједан амерички председник у новијој историји није освојио други мандат, када је незапосленост прелазила 7,4 одсто. Сада је 8,3 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи