Већа тражња, већа цена

На неким стовариштима угља потражња је двоструко већа него прошлог јула. Иако рудници нису мењали цене, код већине трговаца угаљ је скупљи 10 одсто, због, како кажу, скупљег превоза.

Овог лета, потражња за чврстим горивом повећана је најмање 20 одсто, а на неким стовариштима и двоструко је већа него прошлог јула. Праве се и спискови чекања. Већина трговаца повећала је цене угља за 10 одсто, кажу, због скупљег превоза. За многе је поскупљење неоправдано, јер рудници нису мењали цене.

Врело топло лето, али грађани мисле на зиму. Нису кажу заборавили студени фебруар па на време набављају огрев. Ретке су куповине за целу грејну сезону. Како се супи новац тако се и докупљује по која тона угља, или кубик дрва.

Снабдевачи имају своју рачуницу. Најновије поскупљење правдају скупљим довозом.  

"Сами шофери који дотерују угаљ, а мали број људи је добило на тендеру, су подигли цену са њихове стране", каже Богољуб Марковић са стоваришта у Крушевцу.

Жељко Видаковић са стоваришта у Зрењанину каже да је у односу на прошлу годину угаљ скупљи 300 динара по тони у просеку. Према његовим речима дневно са стоваришта у Зрењанину оде један шлепер.

Цене огрева по Србији су шаролике. Тона најјефтније "колубаре" кошта око 6.000 динара, "костолца" 7, док је угаљ из увоза скупљи, за "Бановић" треба до 13.000, а руског каменог угља од 19 до 21 хиљаду динара по тони.

Кубик огревног дрвета је око 30 евра у унутрашњости, а у већим градовима 50. Треба додати и превоз и сечу. Највише се исплати ко има чекове.

"Дајемо синдикатима са којима смо склопили уговор, дајемо и грађанима на одложено плаћање пет до шест рата", каже Зора Новитовић са стоваришта у Београду.

У Војводини је дупло већа потражња чврстог огрева него прошле године јер нека домаћинстава нису могла да плаћају гас, па су поново прешли на чврст огрев.

У централној Србији највише се тражи најефтинији угаљ, "колубара" и "костолац", док се на југу земље најбоље продаје огревно дрво. 

Јамски рудници, још почетком године тражили су поскупљење 30 до 40 одсто индстријског угља за топлане и термоелектране. Међутим, повећања нема без сагласности Владе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару