Подстицај малим и средњим предузећима

Директор за економску политику Уније малих и средњих предузећа ЕУ Герхард Хуимер каже за РТС да би требало подстаћи инвестиције и развој великих система на које би се мала предузећа наслањала, али и пооштрити законску регулативу.

Иако се често чује да би мала и средња предузећа могла да буду окосница српске привреде, протеклих година у Србији више фирми се гаси него што се оснива.

У интервјуу за РТС, директор за економску политику Уније малих и средњих предузећа Европске уније Герхард Хуимер каже да би требало подстаћи инвестиције и развој великих система на које би се мала предузећа наслањала, али и пооштрити законску регулативу.

Економска криза у Србији најпре је погодила мала и средња предузећа.

"Разлог зашто су мала и средња преузећа тешко погођена кризом у Европи, па и у Србији је тај што криза значи мању јавну потражњу, зато што нема новца за трошење. Затим, мању приватну потражњу, јер и домаћинства имају мање новца. И мање инвестиција, јер нико не жели да инвестира у овом тренутку, кад страхује за будућност", каже Хуимер. 

Све то заједно, истиче Хуимер, има велики утицај на мала и средња предузећа, а онда на људе који у њима раде. 

Према његовим речима, криза није иста у свим земљама, на пример у јужној Европи или на острвима, али мала и средња предузећа исто осећају кризу баш као што је осећају и у Србији.

Први корак у решавању проблема у Европи је стабилизација финансијског тржишта, најпре банкарског сектора.

"Друга ствар је да владе држава треба да подстакну инвестиције, да створе више могућности за инвестирање. И треће - да се обезбеди раст кроз друге инвестиционе пројекте, као што су изградња инфраструктуре, боље квалификације, улагање у образовње - то је јако важно за младе људе", каже Герхард Хуимер.

Највећи проблем у Србији, што се тиче малих и средњих предузећа је кашњење наплате. Јавни сектор и велики супермаркети не плаћају рачуне на време.

"Мој утисак је да, када говоримо о малим и средњим предузећима, политичко окружење није довољо стабилно, компаније просто немају довољно поверења", каже Хуимер.

Али постоји и други проблем, на наплату се чека до 180 дана. То није само политички проблем, поставља се питање, како га решити.

Он каже да у Европи постоји нови закон који полако почиње да се примењује, који каже да потраживања морају да се наплате у року од 30 до 60 дана.

"Ако се то не догоди, ту су суд и законске процедуре које се примењују против оних који не плаћају. Овде, колико видим, ако мала и средња предузећа не наплате на време своја потраживања и оду на суд, она ће можда добити спор, али ће изгубити клијента. Зато се врло ретко на то одлучују", каже Герхард Хуимер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару