Читај ми!

Уплаћен новац за параћинску стаклару

Компанија из Бугарске уплатила уговорених 35 милиона евра за параћинску фабрику стакла. Нико неће остати без посла нити бити отеран из фабрике, поручио генерални диркетор "Србијагаса", који је претходни власник стакларе.

Нови већински власник "Српске фабрике стакла" из Параћина бугарски козорцијум "Глас индустри" уплатила је уговорених 35 милиона евра за преузимање стакаларе. Бугари су најавили да ће у наредне две године уложити 25 милиона евра.

Саветник за улагања Иван Ђиђев рекао је, на конференцији за новинаре у Параћину, да ће мимо предвиђених 22 милиона евра, у параћинску стаклару бити уложено додатних три милиона евра у инфраструктуру и додао да би та инвестиција требало да буде реализована у наредне две, уместо планираних три године.

"Планиран је ремонт пећи Б1 која би требало да почне да ради до краја године", рекао је Ђиђев и навео да је то инвестиција вредна три милиона евра.

Ђиђев да су већ потписани уговори са испоручиоцима опреме, реномираним компанијама из Немачке и Италије и додао да би капацитет производње стакларе након инвестиције у првој фази требало да износи око 120.000 тона годишње, што ће подмирити потребе Србије за амбалажним стаклом.

Према његовим речима, у другој фази капацитет производње биће 220.000 тона, што би стаклару чинило регионалним лидером у тој врсти производње.

Бајатовић: Улагања већа од уговореног

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, чија је фирма пре три године постала већински власник стакларе, подсетио је да је са стратешким партнером из Бугарске потписан трансакциони уговор вредан 35 милиона евра од чега 20 милиона евра је бугарски инвестотор платио за акције, а преосталих 15 милиона се односи на дугове стакларе Србијагасу и ЕПС-у за енергенте.

"Инвестициони циклус у стаклари ће бити већи од договореног, казао је Бајатовић и додао да је за раднике предвиђен социјални програм од 300 евра по години радног стажа који ће бити на добровољној основи.

"Нико неће остати без посла нити бити отеран из фабрике", поручио је Бајатовић и навео да би било пожељено да крајем прве фазе инвестиције број запослених буде преполовњен. Тренутно у фабрици ради 1.647 радника.

Како је Бајатовић навео, укупна вредност ове инвестиције процењена на око 103 милиона евра када се узме у обзир трансакциони уговор, преузимање дугова стакларе и новац који ће бити обезбеђен за отпремнине радницима.

Бајатовић је подсетио да трансакциони уговор са новим стратешким партенром предвиђа да планиране инвестиције морају бити реализоване или ће фабрика морати да се врати држави.

Према његовим речима, по сличном принципу ускоро ће бити пронађен партнер за Азотару Панчево, а предвиђена су улагања од 80 милиона евра у ту фабрику.

"Србијагас" је пре три године постао већински власник стакларе у Параћину претварањем дуга за гас у власнички удео предузећа.

Стаклара је пре тога била у власништу бугарског "Рубина" који је 2006. годино купио фабрику, али је та приватизација била неуспешна.

Ове године 12. јула међународни конзорцијум који предводи компанија "Глас индустри" из Софије званично је преузео контролни пакет акција "Српске фабрике стакла" из Параћина, вредан 20 милиона евра, и тиме постао њен нови већински власник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару