Читај ми!

Послодавци траже реформу ПИО

Без реформи пензијског осигурања и јавног сектора нема побољшања животног стандарда грађама, сматра Унија послодаваца Србије.

Унија послодаваца Србије саопштила је да би међу приоритетима нове владе требало да буде реформа Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и јавног сектора без којих не може бити дугорочног развоја привреде и побољшања животног стандарда грађана.

Како се наводи, иако су преговори о формирању владе при крају, није добро што се међу изнесеним приоритетима којима ће се нова влада бавити не налази реформа ПИО фонда и јавног сектора, јер су то тренутно најважнији послови у држави.

Унија послодаваца наводи да је потребно да се у оквиру нове владе одреде личности које имају довољно стручног знања и висок морални и политички интегритет за бављење овим двема озбиљним реформама.

"Не сме се поновити да се за рачун одржања неких коалиција у Влади РС, реформа Фонда ПИО и јавног сектора опет гурне под тепих, а држава настави са даљим задуживањем које ће бити све неповољније и са већим каматама, због високог ризика земље", додаје се у саопштењу.

Унија послодаваца Србије наводи да је у Управном одбору Фонда ПИО покренула иницијативу за реструктуирање Фонда ПИО и после 15 месеци рада, заједно са представницима синдиката и пензионера, израђен је први план реструктуирања Фонда ПИО после више од двадесет година -
Полазне основе за реструктуирање Фонда ПИО.

"Даље спровођење реформе Фонда ПИО у пракси зависиће од политичке воље чланова нове Владе Србије", наводе у Унији послодаваца и упозоравају да ће нова влада, премијер и председник Србије, сносити одговорност за пропадање ПИО фонда ако се не буду довољно посветили његовој реформи.

У саопштењу се додаје да су издаци за пензије и остале принадлежности које исплаћује Фонд ПИО уз издатак за зараде запослених у јавном сектору и других буџетских корисника два највећа издвајања из буџета Србије и чине укупно 63,07 одсто планираних расхода у 2012. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару