Читај ми!

И Финска спасава Шпанију

Помоћи Европске уније за спасавање шпанских банака придружила се и Финска. Мадрид пристао да обезбедити колатерал ради ограничавања ризика у одобравању зајмова за стабилизацију. Финска министарка финансија каже да ће њена земља "желети акције јачих шпанских банака у замену за пружање подршке тим банкама".

Шпанија пристала да обезбеди гаранцију Финској у замену за учешће Хелсинкија у помоћи Европске уније за спасавање ослабљених шпанских банака, саопштило је финско министарство финансија.

"У споразуму о колатералу, шпански Фонд за гарантовање депозита обезбедиће Финској колатерал са циљем ограничавања ризика за финске пореске обвезнике у одобравању зајмова за стабилизациони програм за шпанске банке", наведено је у саопштењу.

Финска министарка финансија Јута Урпилаинен је изјавила да је "веома задовољна тим споразумом који штити нашу позицију и лимитира ризике по Финску", пренела је агенција АФП.

Финска, једна од малобројних чланица Европске уније са врхунским кредитним рејтингом троструког А, већ одавно држи чврст став кад је реч о помоћи за спасавање презадужених чланица еврозоне.

Шпанија је прошлог месеца званично затражила помоћ у висини до 100 милијарди евра за спасавање свог банкарског сектора, али је Урпилаинен тада рекла да ће њена земља "желети акције јачих шпанских банака у замену за пружање подршке тим банкама", као и да би слабе шпанске банке требало затворити.

Финско министарство је указало да је споразум о колатералу са Мадридом постигнут по моделу сличног споразума са Атином од прошлог октобра који је отворио пут Хелсинкију да учествује у другом пакету помоћи еврозоне за Грчку. Урпилаинен је истакла да је Финска једина земља која је са Шпанијом постигла споразум о колатералу.

Удео Финске у помоћи еврозоне за спасавање шпанских банака износи око 1,9 милијарди евра, а министарство финансија је указало да укупан тражени колатерал достиже 763 милиона евра.

Та гаранција ће бити исплаћена у готовини на фински рачун за колатерал. Урпилаинен је објаснила да ће "Шпанија, као и у случају Грчке, пребацивати новац на тај рачун са сваком траншом зајма" и додала да је предвиђено да зајам буде пуштан Шпанији током периода од 12 и по година.

Споразум о спасавању шпанских банака биће данас представљен финском парламенту који ће у четвртак расправљати о њему и гласати у петак, истог дана када се очекује да министри финансија еврозоне званично одобре тај пакет за шпанске банке.

Хелсинки је прошле године узбуркао страсти у монетарном блоку када је пристао да учествује у другом пакету помоћи за Грчку, тек након што је са Атином постигао билатерални споразум о колатералу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару