Читај ми!

Суша подиже цене

Ако суша потраје, може се очекивати да воће и поврће још поскупи, кажу у Привредној комори Србије. Зелена пијаца је најбољи показатељ како живимо. Она реагује на временске прилике, цене горива, курс.

Цене неких воћарских и повртарских култура знатно су више него претходног лета. Примера ради, док је у јуну боранија у Смедереву у просеку коштала 60 динара по килограму, у Ужицу је била три и по пута скупља.

Али су зато у граду на Ђетињи паприке биле јефтиније више од 20 динара него у Смедереву, где су просечно коштале чак 164 динара по килограму.

Данима без капи кише. Зелена пијаца је најбољи показатељ како живимо. Она реагује на временске прилике, цене горива, курс.

Тако продавци на пијаци кажу да сада купци купују рецимо парадајз на комад и да није као што је раније било, да не питају за цену, сад се ценкају. 

У јуну 2012. у односу на исти месец прошле године највише је поскупео краставац, рекордних 88,5 одсто. Следи карфиол, 70 процената. Купус је готово 50 одсто скупљи. Цене парадајза и паприке више су за трећину, а пасуља за петину.

Лимун је поскупео више од 44 одсто. Јагоде су скупље за трећину, а банане и трешње за петину.

Суша посебно угрожава воћарску и повртарску производњу. Војислав Станковић из Привредне коморе Србије каже да уколико потрају овакви климатски услови може да се смањи производња и квалитативно и квантитативно.

"Значи биће мањак понуде на домаћем тржишту, што би свакако могло да узрокује и значајан раст цена ових производа", рекао је Станковић.

Север је често скупљи од југа земље, мада нема правила. Цене највише зависе од сезоне и понуде и тражње. Као по правилу оне скачу 15 до месец дана пре него што се на тезгама појави домаће сезонско воће и поврће у већим количинама.

У међувремену, углавном се нуде скупи увозни производи. Највећи промет зелене пијаце бележе у септембру и октобру. Због припремања зимнице цене падају јер се купује на велико. Цене хране у Србији су 28,5 одсто ниже од просечних у Европској унији, али су тамо и зараде три пута веће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару