Читај ми!

Јефтиније, а квалитетније гориво

Бензин европремијум јефтинији шест динара, остали деривати за динар. И други нафташи, пратиће НИС, и снизиће цене деривата током викенда. То би могло позитивно утицати и на продају, јер странци који пролазе кроз Србију, више неће заобилазити наше пумпе у потрази за квалитетнијим горивом.

Нафтна индсутрија Србије снизила је цену бензина европремијума за шест динара, а других деривата за око динар. Тог бензина ће једино и бити у продаји од 1. јануара, јер се неквалитетна горива укидају. Годину и по после отварања тржишта, немамо најскупље гориво и може се рећи коначно и на нашим пупама има ценовне кокуренције. 

И други нафташи, пратиће НИС, и снизиће цене током викенда. То би могло позитивно утицати и на продају, јер странци који пролазе кроз нашу земљу, више неће заобилазити наше пумпе у потрази за квалитетнијим горивом.

Међутим, најважније је да су српски прометници нафте коначно ушли у тржишну утакмицу и борбу за купце.

Александар Милеуснић из Петробарт "Авиа" каже да велики број нафтних компанија које се баве прометом деривата доводи до једне тржишне утакмице.

"На срећу потрошача а верујте и нас и трговаца после једног периода константног раста цена ми смо ушли у један период пада цена на светском тржишту што се аутоматски пренело и на цене на бензиским станицама", рекао је Милеуснић.

Цене су шаролике. Разлика рецимо цене евродизела од пумпе до пумпе, чак код исте компаније је три до пет динара. И возачи гледају где купују јер по резервору могу да ушдеде од 500 до 1.000 динара.

Појефтињење је последица јефтиније сирове нафте, барел је сада око 85 долара, што је ниво од прошлог лета. Иако је и долар релативно стабилан нафташи не дају дугорочније ценовне прогнозе.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко каже да последње две недеље компанија стално смањује цене.

"Али не знамо каква ће бити кретања у наредним данима зато што цена нафте доста флуктуира обзиром на екомномску ситуацију у већини европских земљама, Америци и Кини", каже Кравченко.

У првом тромесечју ове године нафташи су се борили са падом промета. Са снижењем цена и продаја деривата расте. У протекла два месеца промет је повећан више од 20 одсто.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару