Читај ми!

Боља наплата доприноса

Наплата доприноса значајно је порасла у последње две недеље, каже за РТС директор Пореске управе Драгутин Радосављевић. Од 1. јула банке шаљу дневне извештаје Пореској управи о свим уплатама послодаваца. У Управи очекују да ће ове године наплата доприноса бити већа за 10 до 15 одсто.

Од 1. јула банке шаљу дневне извештаје Пореској управи о свим уплатама послодаваца на рачуне запослених радника. Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да је наплата доприноса за две недеље значајно порасла и да је за првих недељу дана наплаћено 11 милијарди динара на рачун доприноса.

Радосављевић је у Дневнику РТС-а рекао да се очекује да ће ове године наплата доприноса бити већа за 10 до 15 одсто.

"Ако је по пројекцији буџета предвиђена наплата пореза и доприноса око 450 милијарди динара, подаци говоре да ће бити наплаћено 45 до 60 милијарди више, а тај новац се касније прелива фондовима - ПИО, Фонду за здравстевно осигурање и Националној служби за запошљавање", наводи Радосављевић.

Одлука да банке достављају дневне извештаје Пореској управи о уплатама изазвала је најпре доста негодавања међу банкама, које су наводиле да то није њихов посао, али и међу послодавцима.

Да је већа контрола била потребна показује податак да сваки шести послодавц прошле године није испуњавао своје обавезе ни према држави уплатом пореза, а ни према запосленима - уплатом доприноса.

Радосављевић истиче да ће се против свих послодаваца који не уплаћују порезе и доприносе покретати кривични поступци. "Управо због тих послодаваца је закон измењен, јер је то касније посао који изискује велике напоре Пореске управе у покретњу одређених поступака", објаснио је Радосављевић.

Уколико доприноси нису уплаћени, како је навео, Пореска управа обавештава послодавца да је ту обавезу дужан да учини. "Одмах се креће са пријавама, покрећу се и кривични поступци и упућују надлежним тужилаштвима. Само у протеклој години прослеђено је више од 9.000 кривичних и прекршајних пријава", навео је директор Пореске управе.

Директор Пореске управе наводи да су послодавци у обавези да исплаћују зараде са порезима и доприносима, и истиче да ту дилеме нема. "Морамо једном да прекинемо са том праксом социјалне привреде. У Србији морају да важе тржишни принципи и да они који се баве привредом поштују обавезе које имају према запосленима и које имају према држави", каже Радосављевић.

Ефикаснија наплата од Нове године

Драгутин Радосављевић истиче да од 1. јануара креће овај модел и да се очекује да ће наплата доприноса тада бити још ефикаснија.

Кад је реч о списку 1.000 највећих пореских дужника у Србији, Радосављевић истиче да је од укупног износа дуга, односно око 360 милијарди динара, чак 330 милијарди ненаплативо. Тај новац, како наводи, дугују предузећа која су у стечају, поступку приватизације или у реструктуирању.

"Ипак, како наводи, Закон обавезује Пореску управу да не може брисати дуг, он се евидентира, и што је најгоре дуг расте због камата које често чине више од половине укупног дуга", наводи директор Пореске управе.

Радосављевић зато сматра да ће влада морати да нађе начине како да тај проблме реши. "Да ли кроз окончање стечајних поступака или кроз приватизације у наредном периоду, да се тај износ наплати, зато што он не застарева", наводи Радосављевић.

Говорећи о пуњењу буџета, директор Пореске управе је навео да је наплата већа за шест милијарди динара у првих шест месеци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару