Читај ми!

Изградња моста код Љига

Азербејџанска фирма "Азвирт" почела изградњу првог од предвиђених 66 мостова на Коридору 11 код Љига. Мост део будуће трасе аутопута од Љига до Прељине.

На траси будућег аутопута од Љига до Прељине, азербејџанска фирма "Азвирт" почела изградњу првог од предвиђених 66 мостова на Коридору 11 у близини Љига.

Шеф пројекта за изградњу будућег аутопута од Београда према Црној Гори у предузећу "Коридори Србије", Иван Павловић, рекао је за Танјуг да ће Ибарска магистрала у селу Дићи бити измештена и да ће тим мостом прелазити преко будућег ауто-пута.

На деоници од Љига до Прељине, у дужини око 40 километара, поред 66 мостова биће направљено и пет тунела, тако да је то веома захтевна деоница за извођаче радова, навео је Павловић.

Према његовим речима, "Азвирт" тренутно изводи и радове на изградњи коловозне конструкције на главној траси аутопута у дужини од пола километара, на првој деоници Љиг-Бојковци у дужини 10,7 километара, као и да се изводе радови на регулацији водотокова у дужини од 13,5 километара.

Уверен да ће "Азвирт" завршити изградњу аутопута Љиг-Прељина у уговореном року од три и по године, додао је Павловић, подсетивши да је предвиђено да се 49 одсто радова повери српској оперативи.

Како је Павловић истакао, Азербејџанци ће за својих 51 одсто радова ангажовати добар део српкских неимара.

Директор "Коридора Србије" Михајло Мишић је, поводом изградње првог моста на будућем аутопуту, рекао да то предузеће води интензивне преговоре са представницима разних држава које су заинтересоване да њихове фирме учествују у изградњи преосталих деоница аутопута од Београда до Црне Горе.

Финансирање јавно-приватним партнерствима

Истичући да "Коридори Србије" разматрају могућност да се преостале деонице финансирају јавно-приватним партнерствима, с обзиром на велики број заинтересованих страних фирми, Мишић је додао да би у изградњи путева у Србији требало увести тај нови модел финансирања, јер је земља већ довољно задужена.

"Посао нове владе ће бити, између осталог, и да нађе начин да се финансирају нове деонице на Коридору 11", напоменуо је Мишић, који није желео да прецизира са ким се све преговара, али је потврдио да је шпанска компанија ФЦЦ, која је постала стопостотни власник аустријске Алпине, заинтересована за учешће у градњи Коридора 11 кроз Србију.

Мишић је навео да треба обезбедити финансирање за деонице од Лајковца до Љига и од Београда до Обреновца и Уба, чија је дужина око 60 километара. Сада се интензивно ради на деоницама од Љига до Прељине и од Уба до Лајковца.

"Циљ је да се у року од две до две и по године заврши аутопут од Београда до Чачка и тако смањи саобраћај преко најкритичније деонице Ибарске магистрале преко Рудника", рекао је директор "Коридора Србије".

За изградњу аутопута од Љига до Прељине Србија је добила кредит од владе Азербејџана од око 300 милиона евра, по фиксној каматној стопи од четири одсто на 15 година, са грејс периодом од три године, а сама ће обезбедити још осам милиона евра.

На Коридору 11 се такође изводе интензивни радови и на деоници од Уба до Лајковца, која се финансира из буџета Србије.

Представници "Коридора Србије" обишли су и радове од Уба до Лајковца.

Коридор 11 треба да повеже Румунију, Србију, Црну Гору и Италију трасом Темишвар-Београд-Бар-Бари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару