Читај ми!

Штa чека министре?

Економисти су једногласни у оценама да ће нова влада имати пуно посла и мало времена да гаси пожаре који је чекају. Само дан након што је Србија добила мандатара за састав нове Владе, саопштено је да се повећао број незапослених и да је премашио 25 одсто.

Дан након што је Србија добила мандатара за састав нове владе, саопштено је да се повећао број незапослених и да је премашио 25 одсто.

Управо због опасности од нових отказа и рецесије, економисти су једногласни у оценама да нова Влада има пуно посла и мало времена да гаси пожаре који је чекају.

Није само грађанима врућина, чини се да ће исто бити и онима који овог лета седну у министарске фотеље где их чекају горући економски проблеми.

Стручњаци им поручују да неће имати ни уобичајених 100 дана за уходавање, већ ће морати одмах да раде. Први на реду су попуњавање рупе у буџету од скоро 2 милијарде евра и наставак аранжмана са ММФ- ом.

"Никад нисам рекао да не треба разговарати са ММФ-ов, већ сам рекао да треба у тим разговорима видети шта су реални захтеви које ми можемо и треба да испуњавано, а шта су притисци које друге земље нису имале", рекао је мандатар за састав нове владе Ивица Дачић.

За привреднике нема дилеме - од нове Владе очекују договор са ММФ-ом и ниже камате, мање порезе и подршку извозу.

Топлица Спасојевић из Српског пословног клуба "Привредник" рекао је да пословну заједницу интересује да нова влада буде орјентисана ка бизнису ка стварању услова за извоз и стварању нових радних места.

"Да би то урадили изузетно је важно да се договоримо са ММФ-ом и да пошаљемо поруку инвеститорима да је Србија сигурно место", навео је Спасојевић.

Синдикати су сагласни са привредницима, али не и са тим да нова влада послуша препоруку Фискалног савета и да замрзне плате и пензије.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да не очекује да ће доћи до замрзавања плата.

"Ако не дође бар до благог повећања плата и не дође до повећања куповне моћи, онда не можемо да очекујемо и да се привреда покреће у неком разумном перуоду", навео је Орбовић.

Новој власти прве поруке упутили су и страни инвеститори окупљени у Америчкој привредној комори. Од ње очекују да држи под контролом мањак у каси и да им олакша и убрза пословање. Сматрају да ће на тај начин Србија избећи рецесију и бити привлачнија новим инвеститорима из иностранства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару