Читај ми!

Договор за спас банака

Лидери еврозоне постигли договор на састанку ЕУ у Бриселу према којем ће се посрнуле банке директно докапитализовати из кризних фондова. То представља значајан напредак, јер спасавање банака неће оптерећивати националне буџете.

На самиту у Бриселу, који су стручњаци оценили као последњу шансу за спас евра, лидери еврозоне постигли су договор према којем ће се посрнуле банке директно докапитализовати из кризних фондова. Спасавање банака неће оптерећивати националне буџете, па договор представља значајан напредак.

Из Брисела кажу да ће три важна нова договора помоћи еврозони да из кризе изађе још здравија него у време пре удара дужничке кризе.

Уз директну докапитализацију банака, договорена је још једна кључна мера, према којој ће средства из кризних фондова еврозоне бити коришћена на "флексибилан и ефикасан начин како би се стабилизовала тржишта".

Премијер Италије Марио Монти рекао је да је све то јако позитивно за Унију, за еврозону као и за Италију.

"Уз то, остављена је могућност евро-обвезница у будућности. Преговори су били напети, до четири ујутру, али смо на крају успели да договоримо мере које ће стабилизовати еврозону", каже Монти.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је са Монтијем разговарала најмање десет пута.

"Мислим да сам се са Монтијем састајала најмање десет пута на маргинама самита. Користили смо сваку конацеларију која је била слободна. Договарали смо одређене детаље у тексту, али је било речи и о фудбалу", каже Ангела Меркел.

Лидери Уније су се такође договорили о примени мера у вредности од око 120 милијарди евра, за које се надају да ће подстаћи економски раст рецесијом погођене зоне евра.

Премијер Данске Хеле Торнинг-Шмит оценио је постигнут договор као чврст.

"Добар је не само за земље еврозоне већ и све у Унији, нарочито делови о расту и новим радним местима. Коначно видимо светлост у тами", навео је дански премијер

Наду буди и договор да се из неискоришћених фондова уније прикупи још 55 милијарди евра, за мала и средња предузећа, као и и за примену програма за запошљавање младих.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару